Jelentősen erősödött a forint árfolyam kedden, az euróval szemben 293,34-ig is süllyedt az értéke napközben. A nap végére azért 294,50-ig visszajött az árfolyam, de ez is szép teljesítmény a hétfőn még 298 közelében forgó árfolyam után. A jelentős erősödés hátterében egyértelműen a várható magyar eurókötvény kibocsátás áll - vélik egyöntetűen a szakértők. Az erről szóló híresztelés már önmagában okozhatta a jelentősebb forint erősödést, igaz ezt támogatta az is, hogy a nemzetközi hangulat sem romlott el.

Sőt, a frank esetében több mint egy éve nem látott szintre 1,24 fölé erősödött az euró. Ez azt jelentette, hogy a forinttal szemben is érezhetően gyengült az alpesi deviza, amelyért délután már csak 237,70 forintot kellett adni. A dollár egysége ugyanekkor 221 forintba került.

A forint esetében azonban még fordulatról korai lenne beszélni, egyelőre csak a gyors gyenegülés korrekciója zajlott le, így nem valószínű, hogy 290 alá mehet az árfolyam. Ugyanakkor amennyiben valóban megvalósul egy sikeres devizakötvény-kibocsátás, akkor komolyabb forinterősödés is jöhet.

A másodlagos állampapírpiacot általános hozamcsökkenés jellemezte. Bár a többség 1-9 bázispontos csökkenést mutatott, a hároméves lejárat - kilógva a sorból - 17 bázisponttal esett vissza. Így a hozamok 5,34 és 6,14 százalék között szóródtak.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!