Fúzióra készül két tőzsdei cég, a Konzum és az Opus. A szerda délelőtti bejelentést megelőzően felfüggesztették a két társaság részvényeinek kereskedését a BÉT-en. A társaságok igazgatóságai október 17-én határoztak arról, hogy az egyesülésről szóló döntés meghozatalához szükséges előkészítő munkálatokat megkezdik. A fúzióról szóló döntés ésszerű határidőben történő meghozatala érdekében közös ütemtervet dolgoznak ki.

A kereskedés ma 13 órától indult újra, de ekkor még csak előkészítési szakasz volt, majd következett az ajánlatgyűjtési részszakasz, és az ármeghatározás és kötés részszakasz. 13:30-kor már kiderült, hogy mi történt a két cég árfolyamával.

Az Opus árfolyama a felfüggesztés utáni nyitóárhoz képest 5,1 százalékot emelkedve elérte az 533 forintos szintet, a Konzum pedig 5 százalékkal lódult meg felfelé, így 294 forintot ért a papír.

A két céget a legtöbbször Mészáros Lőrinc vállalkozó érdekeltségeiként emlegetik. Jászai Gellért a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója, az Opus Nyrt. igazgatótanácsának tagja a Napi.hu csütörtöki konferenciáján jelentette be a fúziót, azt mondta, hogy így a Budapesti Értéktőzsde negyedik legnagyobb társasága jöhet létre. A tulajdonosi viszonyokról pedig azt közölte, hogy Mészáros tulajdoni aránya nagyságrendileg a tőkeemelések lezárulta után a Konzumban 70 százalékos, míg az Opusban 80 százalék körül lesz.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!