Sikerrel tért vissza Magyarország a nemzetközi piacra

Több mint 12 milliárd dolláros érdeklődés mellett 3,25 milliárd dollárnyi devizakötvényt bocsátott ki ma Magyarország. Közel két év után ez volt az első alkalom, hogy devizában denominált állampapírokat adott el az ország a nemzetközi piacon.
Beke Károly, 2013. február 12. kedd, 19:27
Fotó: Napi.hu

Napok óta várta a piac a magyar devizakötvényt, hiszen az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által szervezett roadshow már múlt kedden véget ért Londonban. Az első konkrét hírek ma reggel jelentek meg arról, hogy öt- és tízéves, dollárban denominált papírokat dobhat a piacra Magyarország, melyek felára 345 és 355 bázispont lehet a hasonló futamidejű amerikai kötvényekhez képest. Ez az ötéves állampapír esetében 4,3 százalékos, míg a hosszabb futamidő esetében 5,5 százalék körüli hozamot jelentett volna. Közel két évvel ezelőtt, 2011 márciusában tízéves dollárkötvényt 6,375 százalékos hozam mellett adott el Magyarország, míg a harmincéves papírokra akkor 7,625 százalékos éves hozamot sikerült kialkudni. Akkor a felár nagyságrendileg ugyanekkora volt, viszont az amerikai kötvényhozamok lényegesen magasabban álltak.

Napközben folyamatosan szivárogtak a hírek arról, hogy nagy az érdeklődés a kötvények iránt, majd az adósságkezelő késő délután zárta le a jegyzést. Addig több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett be, amiből végül 3,25 milliárdot fogadtak el. A hozamokon 5 bázispontot sikerült faragni a reggel közölt célhoz képest, így az ötéves dollárkötvények 340, a tízévesek pedig 350 bázispontos felárral keltek el kora esti meg nem erősített hírek szerint. Mindez a rövidebb papírnál 4,25 százalékos, a hosszabbnál pedig 5,45 százalékos hozamot jelent.

Londoni elemzők: Magyarország a piaci hangulat "drámai" javulását tudta kihasználni
Londoni elemzői vélemény szerint Magyarország az Európával és különösen az euróövezettel kapcsolatos piaci hangulat "drámai javulását" tudta kihasználni a keddi dollárkötvény-kibocsátással.
A jelenlegi rendkívül kedvező piaci kondíciók egyik fő tényezője vételi oldalról tekintve az igen erőteljes befektetői kereslet a magasabb hozamot ígérő adósságpiaci eszközök iránt - mondta Nicholas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy nevű, szuverén adóskockázat-értékelésre szakosodott londoni elemzőház vezérigazgatója az MTI-nek.
Spiro szerint a másik fő tényező az, hogy az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos nemzetközi tőkepiaci érzékenység már jóval a keddi dollárkötvény-kibocsátás előtt igen komoly mértékben csökkent. Ezt mutatta, hogy Magyarország jelentős mennyiségű forrást tudott bevonni a forintpiaci állampapír-kibocsátásokkal is, és a hazai kötvénypiacon kialakult külföldi tulajdonosi arány a legmagasabbak között van a globális felzárkózó térségen belül.

Ez a piaci ár, a dollárkötvény most nagyon olcsó, az öt- és a tízéves hozam is rég járt ennyire mélyen − mondta a Napi Gazdaságnak Németh Dávid, az ING elemzője. A szakember szerint arra számítani lehetett, hogy az adósságkezelő minél hosszabb futamidejű kötvényeket akar eladni, ezért csak ötéves vagy hosszabb papírok jöhettek számításba. Előzetesen a kérdés az volt, hogy piacra lép-e Magyarország egy 20 éves kötvénnyel, amivel be lehetett volna tölteni a mostani 10 és 30 évesek közötti űrt, azonban a jelek szerint most nem ez volt a cél.

Németh szerint a kockázati felárunk lehetne kicsivel kedvezőbb, hiszen a mostani 300 bázispont körüli CDS-felárunknál 30-40 bázisponttal alacsonyabbat is láthattunk a közelmúltban. Vagyis ennyivel olcsóbban is ki tudtunk volna bocsátani devizakötvényt néhány hete, ahogy azt több régiós ország is tette. Ugyanakkor az elemző szerint nem volt érdemes tovább várni, mert szinte biztos, hogy a fejlett piaci hozamok a közeljövőben emelkedni fognak, és nem biztos, hogy a magyar kockázati felár esetleges csökkenése tudja majd ezt ellensúlyozni.

A kibocsátás részleteiről lapzártánkig nem adott ki tájékoztatást az ÁKK, Németh Dávid úgy becsülte, hogy az ötéves kötvényekből 2 milliárd dollár, míg a tízévesekből 1 milliárd dollár találhatott gazdára.

A következő hónapok nagy kérdése az lesz, hogy tervez-e még idén további devizakötvény-kibocsátást a kormány. Ha igazak azok a hírek, melyek szerint 3 milliárd dollárt sikerült most bevonni, akkor még egy kisebb összeggel a piacra léphetünk, hiszen csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé még 5,1 milliárd dollárt kell törlesztenünk a 2008-ban felvett hitelcsomagból.

Németh Dávid szerint van még arra esély, hogy euróban is kötvényeket bocsát ki Magyarország, ugyanakkor most van ideje az adósságkezelőnek; a kérdés az lesz, hogy a közelgő MNB-elnökváltás előtt jön-e az újabb kötvény. Hasonlóan vélekedett kérdésünkre kedden napközben Anton Hauser, az Erste Sparinvest portfóliómenedzsere, szerinte a közeljövőben kivárhat egy kicsit a magyar állam, utána viszont euróban vagy svájci frankban tesztelhetjük a piacot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2013.02.13 14:32

@Blama: http://www.napi.hu/forumtopic/regios_versenytarsaink_mar_bezsakoltak_a_devizat.16144.html
Kommentek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.13 13:24

...ez itt Bhole-nak:

öt- és tízéves, dollárban denominált papírokat dobhat a piacra Magyarország, melyek felára 345 és 355 bázispont lehet a hasonló futamidejű amerikai kötvényekhez képest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.13 13:23

@Bhole: Az IMF hitelről ha szíveskednek egy linket...
meg arról, hogy a dollárkötvnyünk fix kamatozású...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.02.13 13:20

5 éves dollárkötvény 4,2%. Fix kamatozás.
Jelenlegi IMF kölcsön: 4,58%, változó kamatozás (még emelkedhet is bármikor)

Pont az ellenkezője igaz megint, annak, amit a libsik mantráznak: A piaci hitel OLCSÓBB, mint az IMF hitel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.02.13 11:09

@rigolya: "The interest rate paid by the IMF is based on the composition of the SDR, which like the currency composition of Australia's foreign exchange portfolio, has a high weighting for the US dollar and the euro.[6] However, the foreign exchange portfolio is invested in longer-term securities, which typically earn higher returns due to higher term risk premiums, while the SDR interest rate is based on short-term (three-month) interest rates. "

Rigolya! Már megint átvertél! Ez a cikk arról szól mennyi kamatot fizet az IMF Ausztráliának!!! Vazze! Már másodjára szivatsz meg a linkjeiddel két napon belül!
Tanulj meg angolul! Állítólag sokan beszélik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html