Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Emellett az elmúlt fél évben tapasztalt lakossági tőkebeáramlás is folytatódott – írja a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) legfrissebb jelentésében. Az elmúlt hónapban összességében több mint 105 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, ami az utóbbi egy évben a legmagasabb érték. A korábbi hónapokban tapasztalt trendtől eltérően a tőkebeáramlás több mint háromnegyede az intézményi befektetőktől jött. Az év elején a BAMOSZ-tag befektetők kedvencének számító rövid kötvényalapokon és a tiszta részvény alapokon, illetve a hosszú kötvény és egyéb alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz. A fentieken belül a döntő hányad augusztusban az intézményi alapokba érkezett, míg a lakossági befektetők elsősorban a garantált alapokat és az ingatlanalapokat részesítették előnyben. Az augusztusi 3,1 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 434 hazai befektetési alapban összesen 3 668 milliárd forintot kezeltek. A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (60,7 százalékát) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon augusztusban az átlagnál lassabban, 0,2 százalékkal bővült. A vizsgált időszakban összesen 2,7 milliárd forint tőkét vontak ki az alapokból, a hozamok pedig összesen 6,2 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét. A pénzpiaci alapok vagyona augusztusban a nyilvános alapok átlagánál valamivel gyorsabban bővült. Összesen 7,3 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és hasonló mértékű hozamot termeltek, ez egy százalékos növekedést jelent, így a hónap végén a teljes vagyon 1 407 milliárd forint volt. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona ennél lassabban, 0,6 százalékkal nőtt. A befektetők 2,1 milliárd forintot fektettek az elmúlt hónapban az alapokba, míg a likviditási alapok összesen több mint négymilliárd forintos hozamot hoztak a befektetőknek. A legnépszerűbbek a magyar likviditási alapok és a dollár pénzpiaci alapok voltak, de az euróban kibocsátott likviditási és pénzpiaci alapok iránt is jelentős volt az érdeklődés. (Leggyorsabban a dollár alapú pénzpiaci alapok vagyona nőtt.) A hónap vesztesei viszont a dollár likviditási és forint alapú pénzpiaci alapok voltak, ezekből összesen 4,3 milliárd forintot vontak ki a befektetők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!