A Kínai Értékpapírpiaci Szabályozó Bizottság (CSRC) pénteken közölte, hogy júliusban csak tíz vállalatnak engedélyezi új részvények kibocsátását és a tőzsdére való bevezetését. Az utóbbi hetekben rengeteg cég vezette be részvényeit a tőzsdére. Májusban és júniusban nagyjából száz új részvény jelent meg az értékpapírpiacon, a következő két hétben pedig további 28 elsődleges részvénykibocsátást terveztek.

A CSRC azonban közölte, hogy a piaci feltételeket figyelembe véve csökkentik az IPO-k számát, valamint júniushoz képest alacsonyabb szinten határozzák meg a bevonható friss tőke mértékét. Ez a döntés válasz volt azokra a befektetői aggodalmakra, miszerint az új kibocsátások bősége miatt nem lesz elegendő kereslet és tovább csökkennek az árfolyamok.

A vezető kínai tőzsde, a sanghaji irányadó indexe, a Shanghai Composite pénteken 5,84 százalékkal, 228,41 ponttal, 3684,36 pontra zuhant 94 milliárd eurós forgalom mellett. A héten 12 százalékkal, a június 12-én elért csúcsértékéhez (5178,19 pont) képest pedig majdnem 29 százalékkal csökkent a mutató értéke, ilyen mértékű visszaesésére 1992 óta nem volt példa. Tavaly novembertől a júniusi csúcsig több mint 150 százalékkal emelkedett a Shanghai Composite értéke.

A második legnagyobb kínai tőzsdén a sencseni börzén sem rózsásabb a helyzet. A fő mutató, a Shenzhen Composite Index 5,29 százalékkal, 117,34 ponttal, 2098,48 pontra esett pénteken. Az utóbbi 1 év alatt 1089,9 és 3156,96 pont között mozgott a mutató, és a pénteki záróértéke még mindig 100,17 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinek, viszont a júniusi csúcshoz képest 35 százalékkal kisebb.

Kínában a piacfelügyeleti hatóság határozza meg az új részvények kibocsátási árát, amelyet általában rendkívül alacsony szinten állapít meg. Ennek következményeként gyakran a napi 44 százalékos limittel ugrik meg az árfolyam a bevezetés napján, ebből adódóan pedig a kereslet rendkívüli mértékeket ölt, a befektetők jelentős mennyiségű tőkét mozgósítanak a jegyzési időszakban, kivonva a likviditást a piacról, ami lefelé nyomja a többi részvény árfolyamát.

A lassan a pánik határát súroló eladási hullám nyomán a kínai tőzsdefelügyelet próbálta megnyugtatni a befektetőket azzal, hogy lazított a tőkeáttételes kereskedés (margin trading) szabályain. Az értékpapír-felügyelet emellett vizsgálatot indít részvénykereskedelmi manipuláció miatt. Azonban a jelek szerint nem nagyon volt hatása az intézkedéseknek egy olyan országban, ahol a taxisofőrtől kezdve a fodrászig, a fiataloktól a nyugdíjasokig szinte mindenki bőszen tőzsdézik. A kisbefektetők száma meghaladja a 90 milliót, többen vannak, mint a kommunista párt tagjai. Kellő tapasztalat és tudás hiányában azonban leggyakrabban eseménykövetők, és ezzel a magatartással tovább mélyítik a válságot.

Elemzők szerint a hatóságoknak nincs más választásuk, mint a hét végén újabb intézkedéseket tenni, ha elejét akarják venni a teljes tőzsdei összeomlásnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!