Délelőtt 10 órakor, a magyar fizetőeszköz elkezdett gyengülni, Matolcsy György beszédének kezdetétől az euró/forint kurzusa egészen 279,50-ig szaladt, ahonnan kissé visszakorrigált. Jelenleg 279,10 forintot ér egy euró. A dollárt jelenleg 213, a svájci frankot 230,70 forinton jegyzik. Az euró/dollár kis ingadozás után jelenleg 1,3105-nél jár a tegnap délutáni 1,3098 után.

Az állampapírok másodpiacán a kötvényhozamok 20-25 bázispottal ugrottak a bejelentést követően a Reuters szerint: az ötéves papírok hozama 6,25 százalékra, míg a tízéves hozamok 6,75 százalékra.

A forint gyengülése egyértelműen az újabb megszorító intézkedéseknek tudható be - vélekedett Ruzsonyi Ákos. A Commerzbank devizapiaci üzletkötője szerint pozitívumként értékelhető, hogy a kormány gyorsan reagál a kritikákra, a most bejelntett intézkedések egy reálisabb útját mutatják a 3 százalék alatti hiánycél tartásának. Ugyanakkor az is látszik, hogy a kormány mindenáron teljesíteni akarja a 3 százalék alatti deficitet, hogy kikerüljön Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól és hogy ne vonjanak el kohéziós forrásokat emiatt. Ruzsonyi szerint a kormány reakciója az IMF-megállapodás lezárása felé mutat, vagyis egy nagyobb elkötelezttséget tükröz a kormányzati bejelentés.

A nemzetgazdasági miniszter egy újabb megszorítócsomagot jelentett be. A Matolcsy a két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott közel 400 milliárd forintos megszorítóintézkedés után most egy újabb 367 milliárd forint értékű kiigazítást jelentett be.

Az "EU közgazdaságilag elhibázott elemzésére" és "követelésére", illetve a Magyarországgal szemben alkalmazott "kettős mércére" hivatkozott a miniszter az újabb csomag bejelentésekor.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!