A Napi Gazdaság pénteki lapszámának cikke

Bár a BUX index egyelőre nem törte le legfontosabb támaszát, a 20 ezer pont körüli szintet, azonban alaposan leszakadt a világ többi részéről és egy relatív medvepiac alakult ki az év végére.

A hagyományos grafikonok helyett az év végén érdemes megvizsgálni, mikor kezdődött a BUX index vesszőfutása a világ többi részéhez képest.

A technikai elemzés két termék és piac összehasonlítására leggyakrabban az úgynevezett „relative strength” mutatót használja (nem összekeverendő az RSI indexszel, amely egy-egy termék saját magához mért erősségét vizsgálja).

A BUX index és az S&P 500-as amerikai részvényindex RS-ének grafikonja a mellékelt ábrán látszik, 2009. januári kezdőidőponttal. Az ábrán jól látszik, hogy a magyar piac 2009 márciusától kezdve felülteljesítette az S&P 500-as indexet és ez a sikerszéria valamikor április környékén szakadt meg.

Ekkor még a BUX index és az amerikai tőzsdék kéz a kézben meneteltek új csúcsra, azonban az év végén ez már nem sikerült.

Az RS mutatóra ugyanúgy húzhatóak trendvonalak és mozgóátlagok s ugyanúgy kialakulhatnak benne technikailag értelmezhető alakzatok, mint az egyszerű árfolyamgrafikonok esetében. A mutató idén októberben, a kormányzat magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terveinek nyilvánosságra hozatalakor törte le hosszú távú trendjét jelző 200 napos mozgóátlagát, s novemberben kirajzolódott felette az úgynevezett halálkereszt is, azaz az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezte a 200 naposat.

A csökkenés mértéke immár meghaladja a 20 százalékot is, ez klasszikus értelemben medvepiacot jelent. A nyár végi csúcstól a magyar piac amerikai piachoz számított RS-e ráadásul egy igen jól meghatározható csökkenő trendben van, s egyelőre semmiféle jele sincs annak a grafikonon, hogy ez az alulteljesítés megváltozni készülne.

A magyar részvénypiac relatív alulteljesítésének végére akkor lehetne gyanakodni technikai szemmel, ha a bemutatott RS áttörné felfelé az első jelentősebb ellenállását, amelyet jelenleg az 1,23 és 1,25 közötti zóna jelez. Ehhez azonban már rövidtávon is a BUX index mintegy 20 százalékos felülteljesítésére volna szükség.


Amíg ez nem történik meg, addig a technikai elemzés egyik szabálya alapján az alulteljesítés várhatóan fennmarad. Eszerint ugyanis egy trendet mindaddig életben lévőnek kell tekinteni, amíg az ellenkezőjéről bizonyíték nem érkezik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!