Japánban a Nikkei-225 index hajszál híján 1 százalékkal nőtt, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal, Ausztráliában az S&P/ASX-200 mutató nem egészen 0,25 százalékkal emelkedett. Nőttek az indexek Szingapúrban és Tajvanon is, és bőven pozitív tartományban voltak a tokiói záráskor még nyitva tartó indiai mutatók, valamint a hongkongi Hang Seng index és a sanghaji tőzsde.

A kontinens piacait megrázta, hogy a kínai központi bank kedden váratlanul csaknem 2 százalékkal leértékelte a kínai valutát, a jüant. A lépést szerdán és csütörtökön újabbak követték, és a jüan árfolyama négyéves mélypontra süllyedt az amerikai dollárral szemben. A gyenge - az értékéből nem egészen három nap alatt csaknem 4 százalékot veszítő - jüan kedvez a kínai exportnak, viszont megdrágítja az importot.

A kínai központi bank intézkedéssorozata árfolyamháborús félelmeket keltett, ami erősen apasztotta a részvényvásárlási kedvet szerte a világon. A londoni FTSE-100 index csaknem 2,5 százalékot, a tokiói Nikkei bő 1 százalékot, New Yorkban a Dow Jones ipari átlag több mint 1,2 százalékot esett az elmúlt két napban, de a frankfurti DAX-30 például majdnem 6 százalékot zuhant.

Ezzel párhuzamosan az arany unciánkénti (31,1 gramm) ára majdnem 2 százalékkal nőtt. Csütörtökön itt is korrekció volt, magyar idő szerint reggel nyolc óra előtt 1121,4 dolláron állt az árfolyam, ez 0,2 százalékos csökkenés.

A kőolaj piacán megtorpant a több mint egy hónapja tartó árfolyamesés, ezzel ismét távolabb került a 42 dolláros hatéves mélypont. Az északi-tengeri Brent típusú kőolajból egy hordó (159 liter) szeptemberi szállításra magyar idő szerint reggel 49,84 dollárba került, ez 18 centes drágulás. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) fajta ára 10 centtel, 43,40 dollárra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!