Az elemzés célja, hogy felmérje a lakosság körében a megtakarítani tudók arányát, a megtakarítások volumenét, a különböző megtakarítási, befektetési eszközök megoszlását, valamint a megtakarítási és befektetési eszközökkel kapcsolatos pénzügyi ismereteket és az egyes eszközökhöz - ezen belül kiemelten a befektetési alapokhoz - való viszonyulást.

Az állampapír a legvonzóbb

Az eredmények alapján bár a lakosság már kevésbé érzi "misztikus" dolognak a befektetési alapokat, ugyanakkor érezhető némi bizalomvesztés a szakmával szemben. Arra a kérdésre ugyanis, hogy most hová fektetnének be 1 millió forintot, a legtöbben (idén 19 százalék, tavaly 23 százalék) állampapírt vásárolnának, ugyanennyien készpénzben tartanák ezt a pénzt, vagy ingatlanba fektetnének (18 százalék). Ez utóbbi némiképp ellentmond annak, hogy míg a legfontosabb a megkérdezettek körében a befektetett tőke biztonsága, a második leglényegesebb befektetési szempont, hogy a megtakarítás bármikor hozzáférhető legyen,míg a harmadik a garantált hozam elérése. A befektetési alapokat idén csupán 7 százalék említette, a tavalyi 12 százalék után.

Bár a befektetési alapkezelők a második helyen állnak a bizalmi listán (a bankok után, illetve az egyéb pénzügyi tanácsadók és a brókercégek előtt), ugyanakkor a megkérdezettek alig egyharmada érzi itt biztonságban a pénzét. Kérdés, hogy a lakosság mennyire tud különbséget tenni egy banki hátterű alapkezelő és egy brókercég között - állapította meg Konkoly.

A családtag véleménye számít a leginkább

Az pedig különösen kiábrándító, hogy továbbra is többet nyom a latban a személyes ismertség, mint a szakértelem. Az eredmények alapján a legtöbben (28 százalék) családtag véleményét kérik ki a befektetésekkel, megtakarítással kapcsolatban, mintsem szakemberét. Banki szakértőhöz fordulna 25 százalék, míg 21 százalék az ismerőseit, barátait kérdezi meg, ha a tanácsra szorul. Ez összhangban áll azzal, hogy a megkérdezettek számára a legfontosabb szempont a tanácsadót illetően a személyes ismeretség (42 százalék), az kevésbé fontos, hogy az illető hátterében elismert intézmény (például bank) álljon (26 százalék).

Ugyanakkor a valódi szakértői segítségre sokaknak érezhetően szükségük volna. A legtöbben például nem tudják helyesen megítélni az egyes befektetési eszközök éves hozamát: a megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy a folyószámlán elhelyezett pénz jelenleg évi 4 százalékot kamatozik (ugyanennyire taksálják a bankbetétek hozamát is), míg a részvénybefektetéstől csaknem 10 százalékos hozamra számítanak.

Mekkora éves hozam érhető el Ön szerint? (%)
MegnevezésTeljes1 M Ft megtakarítással rendelkezők
Részvény98
Kötvény76
Befektetési alap66
Állampapír64
Bankbetét43
Folyószámla42
Forrás: Budapest Alapkezelő

A pénz nagy része lekötetlenül hever

A megtakarítóknak még nincs komoly rutinjuk: a félretett összegek nagy hányada áll jelenleg a szinte semmilyen hozamot nem biztosító folyószámlákon (35 százalék) és készpénzben (17 százalék) - mindkét arány még nőtt is az előző évekhez viszonyítva. Ez megfelel az MNB adatainak, amelyek szerint idén márciusban a háztartási betétek 44 százaléka lekötetlen volt.

A legnépszerűbb befektetési formának továbbra is a bankbetét (14 százalék) számít, ugyanakkor a befektetési alapok népszerűsége is emelkedett: az összes megkérdezett körében 8 százalék, az 1 millió forint feletti megtakarítással rendelkezőknél viszont már 33 százalék azok aránya, akik igénybe vesznek valamilyen alapot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!