A megkérdezett 188 alapkezelő 67 százaléka válaszolta azt, hogy felülsúlyozza a részvényeket világszerte portfoliójában a Merrill Lynch Bank of America legfrissebb felmérésében. Ilyen magas számra a felmérés 2001. áprilisi indulása óta nem volt példa. Ugyanakkor meglepően nagyot fordult a kockázatvállalási hajlandóság iránya, mindössze 5 százalékuk válaszolta, hogy felülsúlyozza a feltörekvő piaci részvényeket, ami megdöbbentő változás a januárban mért 43 százalékos arányhoz képest.

Ez szintén rekordnak számít, soha nem csökkent egy hónap leforgása alatt ekkorát ez az arány. Furcsa, hogy a növekvő kockázatvállalási hajlandóság a feltörekvő piacok alulsúlyozásának csökkenésével jár együtt, azonban úgy tűnik, a befektetők szerint a beinduló világgazdasági növekedésből a fejlett országok vállalatai jobban profitálhatnak Gary Baker, a Bank of America Merrill Lynch szakértője szerint - írja a Marketwatch


A válaszadók 11 százaléka mondta, hogy felülsúlyozza az euró zónabeli részvényeket portfólióján belül, ez jelentős növekedés a januári 9 százalékos alulsúlyozáshoz képest. Az amerikai részvények felülsúlyozása mellett 34 százalék döntött a januári 27 százalékot követően. Ezzel ez a két régió vezeti a leginkább felülsúlyozott piacok rangsorát.


A növekvő részvénypiaci és árupiaci súlyozások párosulva az elképesztően alacsony készpénzállománnyal az alapokban, az emelkedő inflációs várakozások és az összeomló feltörekvő piaci súlyozás azt mutatja, hogy már egyáltalán nem vagyunk rózsás helyzetben - vélik a Merrill szakértői.

A befektetők az árupiaci termékek áremelkedését tartják jelenleg a legnagyobb veszélynek, 33 százalékra nőtt a fenyegetést komolynak tartók aránya a januári 13 százalékról. Ennek megfelelően emelték is az eszközosztály súlyát a portfoliókon belül, 28 százalékra 16 százalékról. A megkérdezettek 70 százaléka vár már idén kamatemelést a Fed részéről.


A Merrill elemzői szerint az egyes eszközosztályokkal szemben hangulat már-már szélsőséges értéket vett fel, a jelek szerint például a teljes szakmában kapituláltak az amerikai részvénypiacok áresést várók. Ez nem jó jel, s a befektetési ház szerint inkább ellentétes pozíciókat kéne felvenni. Tehát a felmérés szerint a Merrill inkább eladná az amerikai részvényeket és az árupiaci termékeket, s dollárt venne, leginkább kötvények formájában.

Hova tűnt a félelem fala?

A Marketwatch szakértője Mark Hulbert szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy a befektetők körében teljesen elpárolgott a januárban még meglévő egészséges félelemérzet. Az általa számolt HNNSI index, amely a tőkepiaci szakértők által javasolt átlagos részvénykitettséget méri 73,3 százalékra nőtt 46,7 százalékról. Ez közel áll ahhoz a szinthez, ahol a tavaly áprilisi flash crash előtt járt.

Ez nem jelenti szerinte, hogy a piacnak azonnal esnie kellene, azonban a félelem fala, amin felfelé szeretnek kapaszkodni az árak, már nincs sehol.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!