Ilyen hetet zárt Budapest

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 28 189,60 ponton zárt pénteken, az előző hetinél 455,83 ponttal, 1,64 százalékkal magasabban. A részvénypiac forgalma 31,9 milliárd forint volt az előző heti 29,1 milliárd forint után.
MTI, 2016. szeptember 4. vasárnap, 11:48
Fotó: Napi.hu

A vezető részvények vegyesen teljesítettek a héten, az OTP 2,94 százalékkal, a Richter 2,77 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,23 százalékkal erősödött, míg Mol 0,35 százalékkal gyengült.

Az OTP forgalma 18,6 milliárd forintot tett ki a héten, a bankpapír árfolyama 7204 forintról 7416 forintra nőtt.

A Mol 5,0 milliárd forintos forgalomban 17 280 forintról 17 220 forintra csökkent.

A Richter 5566 forintról 5720 forintra erősödött, a részvények forgalma 5,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom részvényeinek árfolyama 435 forintról 436 forintra nőtt, a papír forgalma 2,16 milliárd forintot ért el.

Hétfőn erős napot zárt a BUX, a nem túl magas forgalom ellenére, mintegy 0,7 százalékot emelkedett, amivel felülmúlta egyebek mellett a német tőzsdét is. A magyar tőzsde az utolsó 1,5-2 órában talált magára és kezdett emelkedni, így az OTP és a Richter árfolyama, amelyek 1 százalék feletti pluszban zártak.

Kedden a BUX az európai piacokhoz képest gyengébben teljesített, míg a német DAX-index 1,2 százalékot, a magyar tőzsde részvényindexe csak 0,46 százalékot erősödött, ugyanakkor még így is túllépte a lélektani határnak számító 28 000 pontot.

Szerdán érdemi elmozdulás nem volt a BÉT-en, közepes forgalommal zárult az augusztusi kereskedés. A befektetők a pénteken megjelenő amerikai makroadatokra vártak. Az amerikai tőzsdenyitást követően az európai indexek kis mértékben csökkentek és az irányadó amerikai indexek is mínuszban voltak délután.

Csütörtökön délelőtt még jó teljesítményt nyújtott nemcsak a BÉT, hanem az egész európai részvénypiac is, ám délutánra negatív fordulat következett be. A nap nyertese az OTP volt, amelyre kedvezően hatott a Citibank felminősítése.

Pénteken a kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adatra emelkedtek a részvényárak. A magyar börze - a lengyellel együtt - fél százalékos emelkedésével alulteljesített az európai tőzsdék 1,5-2,0 százalékoz emelkedéséhez képest. A nap nyertese a BÉT-en ismét az OTP volt.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,73 százalékkal, 13,27 ponttal zárt magasabban pénteken, mint egy héttel korábban, így 1828,24 ponton fejezte be a kereskedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK