Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac heti forgalma 59,83 milliárd forint volt az előző héten elért 53,94 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama gyengült - foglalta össze az MTI.

Hétfőn a BUX 0,36 százalékos csökkenéssel, 36 606,38 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 8,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek a pénteki záráshoz képest. A régióban nem csak a magyar tőzsde volt gyenge, a lengyel és a cseh tőzsdén is csökkentek az árfolyamok.

Kedden a BUX 0,71 százalékos csökkenéssel, 36 348,11 ponton fejezte be a kereskedést, főként az OTP több mint 2 százalékos gyengülése miatt, hiszen a többi vezető részvény emelkedő trendet mutatott.

Szerdán viszont az összes vezető papír értéke csökkent, leginkább az EKB kamatdöntő ülését megelőző bizonytalanság miatt. A BUX 1,32 százalékos csökkenéssel, 35 868,59 ponton zárt.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében kiemelte, hogy szerdán megszűnt a Masterplastnál az áfacsalás ügyében folytatott nyomozás, amely 2015-ben indult a cég egyik leányvállalatával és annak alkalmazottjaival szemben, a főügyészség szerint nem volt megállapítható bűncselekmény, a Masterplastnak nem kellett semmit fizetnie.

A BUX 2,19 százalékos emelkedéssel, 36 654,57 ponton zárt csütörtökön, az emelkedést az OTP és a Mol papírok drágulása okozta, amelynek hátterében az Európai Központi Bank (EKB) vezető testületének ülése állt. Az EKB nem változtatott irányadó kamatán, és megerősítette, hogy eszközvásárlási programja 2018 decemberével megszűnik, ez megnyugtatta a befektetőket.

Csütörtökön a Konzum rendkívüli közgyűlést tartott, amelynek részletei piaczárást követően lettek nyilvánosak. A társaság az eddigi 25 forintos törzsrészvények helyett 2,5 forint névértékű részvényeket vezet be, a cég alaptőkéje nem változik. A közgyűlés továbbá felhatalmazta a cég igazgatóságát a törzsrészvények visszavásárlására az alaptőke 5 százalékáig, a BÉT-en vagy azon kívül.

A BILK Logisztikai Zrt. törzsrészvények csütörtökön felkerültek a BÉT terméklistájára. A Wáberer Györgyhöz köthető logisztikai központ még zrt. formájában működik, így a részvényeivel egyelőre nem lehet kereskedni, a szabályzat szerint a bevezetési naptól kezdődően a BILK 90 napon belül kérelmezheti a részvényekkel való kereskedés megkezdését.

A BUX pénteken átlagon felüli forgalomban 1,68 százalékot veszített értékéből, BUX-ot az OTP és a Richter húzta le. Elemzők szerint a világ értékpapír-piacaira negatívan hatottak a vámháború friss hírei, de a magyar piac esése meghaladta a főbb európai tőzsdék visszaesését is.

A Richter árfolyama 3,18 százalékkal, 5335 forintra gyengült egy hét alatt, heti forgalma több mint 9,6 milliárd forint volt.

Az OTP árfolyama 2,31 százalékkal csökkenve 9945 forinton zárt pénteken, heti forgalma közel 33,63 milliárd forint volt.

A Mol 0,81 százalékkal ért kevesebbet pénteken, mint egy héttel korábban, a kereskedést 2694 forinton zárta, heti forgalma megközelítette 9,08 milliárd forintot

A Magyar Telekom 2,02 százalékkal gyengült, pénteken 413 forinton zárt, heti forgalma 1,73 milliárd forintot tett ki.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!