Ilyen se történt az elmúlt hét évben

Az európai QE program megemlítése jót tett a perifériás eurózóna tagállamok kötvényeinek, a spanyol, ötéves lejáratú állampapírok hozama immár a hasonló amerikai kötvényeké alá süllyedt. Erre utoljára 2007-ben volt példa.
Napi.hu, 2014. április 4. péntek, 11:55
Fotó: Reuters

Jót tett a perifériás eurózóna tagállamok állampapírjainak az, hogy Mario Draghi, az ECB elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján utalt arra, a bank döntéshozó testületében komolyan foglalkoztak az európai kvantitatív lazítási program kérdésével. Az ötéves olasz, a kétéves és ötéves spanyol állampapírhozam az elnök szavait követően rekordmélységbe süllyedt - hívta fel a figyelmet a Bloomberg.

Az ötéves spanyol kötvényhozam 1,77 százalékra süllyedt ma reggelre, ez rekordnak számít az elmúlt húsz évben. A hasonló lejáratú amerikai állampapírok hozama ennél most már magasabban állt ,18 százalékon.


Ezek a fejlemények elég jól rámutatnak a Fed és az ECB közötti különbségre - mondta a hírügynökségnek a Rabobank egyik londoni kötvénystratégája. Elég meglepő fejlemény volt, hogy Draghi ilyen egyértelmű utalást tett a kvantitatív lazítás lehetőségére. A kötvényhozamok közötti különbség csökkenésének dinamikája hihetetlen volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK