Egy-egy olimpia megrendezése nem csak az előkészületek miatti infrastrukturális beruházások s a turizmus fellendülése miatt lehet kedvező hatással az adott ország gazdasági teljesítményére, de a múlt példái alapján a rendező ország részvénypiaca is jól teljesít. A Goldman Sachs elemzése szerint a játékok megrendezését követő 12 hónapban a rendező ország tőzsdeindexe rendszerint szignifikánsan felülteljesítette a világ részvénypiacait reprezentáló MSCI World indexet.

A Goldman Sachs elemzői szerint a kedvező tőzsdei teljesítmény a gazdaságra gyakorolt kedvező hatásnak lehet az eredménye, azonban tekintetbe véve, hogy a tőkepiacok általában a jövőt árazzák, ennek már a rendezési jog elnyeréséről szóló bejelentést követő időszakban jelentkeznie kéne. Az elmúlt nyolc olimpiai játékokat vizsgálva ennek vannak nyomai, a bejelentést követő három napban az adott ország tőzsdeindexe rendszerint felülteljesítő volt. Az athéni tőzsdeindex volt ebben a kategóriában az abszolút nyertes, az ASE index 3 nap alatt 8 százalékos felülteljesítést tudott felmutatni. Ugyanakkor a pekingi bejelentést masszívabb, a londonit enyhébb alulteljesítés követte a bejelentés utáni 3 nap során a brit és a kínai piacon. A képhez persze hozzátartozik, hogy a londoni rendezési jog bejelentését követő időszakra esett a 2005 júliusi londoni bombatámadás, s ez is hozzájárulhatott a rosszabb szerepléshez, míg a pekingi rendezési jog bejelentése amúgy is elég turbulens időszakra esett a világ tőzsdéin, 2011 júliusában.

FTSE-100
Kép: Alfatrader


Akárcsak a bejelentést követő rövid időszakban, a bejelentéstől a játékok kezdetéig tartó években is vegyes volt az adott országok tőzsdéinek teljesítménye. Míg Barcelona és Sydney esetében enyhe lemaradás volt tapasztalható, addig Peking és Szöul enyhe felülteljesítéssel büszkélkedhetett. A játékokat követő 12 hónap viszont mindenhol egyöntetű felülteljesítést hozott - áll az elemzésben. Ez persze óvatosabb megközelítést alkalmazva nem azt jelenti, hogy a londoni tőzsde indexe mindenképpen emelkedni fog ebben az egy évben, azonban azt igen, hogy nyereséges lehet a relatív felülteljesítésére építő pozíció kiépítése a játékokat követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!