A gyengülés hátterében egyfelől az áll, hogy a dollár erősödése, mint mindig, nyomást gyakorol a feltörekvő piacok devizáira. Másrészt bizonytalan a piac annak megítélésében, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő heti ülésén milyen mértékben emeli az alapkamatot.

A dollárt jelentősen erősítették a hét első felében közölt amerikai inflációs adatok. Az utóbbi több mint három évtized legmeredekebb ütemei fokozták azokat a várakozásokat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatot emelhet már jövő nyáron.

Az euró 364,84 forinton forgott délután öt órakor, csaknem 1 forinttal emelkedett a közös európai fizetőeszköz árfolyama a reggeli 363,95 forinthoz képest. Az eddigi kereskedésben 363,08 és 366,01 forint között mozgott az euró jegyzése. A forint március óta nem volt olyan gyenge, mint csütörtöki minimumán. A történelmi mélypont 369,19 volt.

Az OTP elemzői szerint a kamatemelés állíthatja meg a forint gyengülését. Az amerikai inflációs adat közlését követően mintegy 20 bázisponttal feljebb ugrottak a régiós kamatemelési várakozások: a határidős kamatszerződések szerint a cseh és a lengyel kamatszint 3,5 százalék környékére, a magyar 4,4 százalékig emelkedhet a következő két évben. A magyar infláció októberben 6,5 százalék volt, miközben az euróövezetben csak 4,1 százalék volt a legutolsó összesítés szerint.

A dollár jegyzése a reggeli 317,00 forintról 318,07 forintra kúszott fel délután öt órára. Az eddigi kereskedés során 316,24 és 319,39 forint között mozgott a dollár árfolyama, tavaly május óta nem volt ilyen gyenge a forint.

 

Az euró tavaly júliusi mélypontra gyengült a dollárhoz képest, miután a keresztárfolyam csütörtökön áttörte az 1,15-ös küszöböt. Délután öt órakor az euró 1,1470 dolláron forgott, 0,07 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A napi kereskedésben az 1,1453 és 1,1488 dollár közötti sávban ingadozott az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!