Hétfőtől a befektetők 90 napos határidővel adhatnak megbízást ingatlanbefektetési jegyeik visszaváltására - hangzott el a PSZÁF és a Bamosz közös sajtótájékoztatóján. Az erről szóló kezelésiszabályzat-módosításokat várhatóan még ma vagy hétfőn közzéteszik honlapjukon a szervezetek.

A nyilvános, nyíltvégű alapok várhatóan ezzel a határidővel mind vállalják majd a kifizetéseket. Amelyiknek erre nem lesz pénze, az a parlament által a héten elfogadott törvénymódosítás értelmében hitelt vehet fel, ez azonban csak három hónap múlva lehet esedékes. A likviditási nehézségeket a anyabankok is áthidalhatják - erről a PSZÁF-nak írásos szándéknyilatkozatai vannak. Arról egyelőre nem tudni, hogy bármely alap ingatlanait le kellene értékelni vagy sürgősen el kellene adni.

Arra a kérdésre, hogy várható-e az eddigi pénzkivételi tendencia változása, elmondták: nincs semmilyen olyan pénzügyi vagy gazdasági ok, amely e trend megfordulására utalna. Mint ismert, a tőkekiáramlás az ingatlan- és más alapokból azután élénkült meg, hogy a banki betéti kamatok és állampapírhozamok évi 10 százalék fölé ugrottak.

Hétfőn az ingatlanalapok döntő többsége újraindítja a befektetési jegyek forgalmazását - idézte az MTI Varga Csabát, a PSZÁF főigazgatóját.

Az ingatlanalapok 95 százalékával sikerült megállapodnia a PSZÁF-nak a jegyek forgalmazásának újrakezdéséről, mivel az érintett alapok döntő része megváltoztatta a forgalmazási szabályzatát, illetve életbe léptetett olyan változtatásokat, amelyek a befektetési jegyek újbóli adásvételét lehetővé tették.


Szalai Sándor, a Bamosz elnöke elmondta: azóta, hogy a PSZÁF 10 nappal ezelőtt felfüggesztette az ingatlanalapok jegyeinek forgalmazását, lényegesen lecsökkent a befektetési alapokból kiáramló pénzmennyiség. Míg november 1-jétől november 10-ig napi 11,5 milliárd forint vagyont vontak ki az összes magyarországi alapból, addig az ingatlanalapok forgalmazásának felfüggesztését követően, azaz november 11-20. között a nettó pénzkiáramlás az összes hazai alapból napi 4,5 milliárd forintra volt tehető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!