A hazai lakosság az elmúlt negyedévben is előnyben részesítette az állampapírpiacot a részvénypiaccal szemben - áll az MNB jelentésében. Pedig a részvénypiac igazán jó befektetésnek bizonyult az elmúlt negyedév során. A tőzsdén jegyzett részvények összértéke három hónap alatt 600,3 milliárd forinttal emelkedett, s a kapitalizáció hosszú idő után először ismét meghaladta a 4 ezer milliárd forintot. (Dollárban számolva a tőzsdén jegyzett részvények összértéke valamivel 20 milliárd fölé emelkedett.) A kapitalizáció látványos - 17,3 százalékos - növekedése leginkább az árfolyamok szárnyalásának volt köszönhető, a tőzsdére frissen bevezetett 41,4 milliárd forint értékű Mol-részvény nem nyomott sokat a latba. Az adatok szerint azonban sem a tőzsde szemléletformáló kampánya, sem a látványosan száguldó részvényárfolyamok nem győzték meg a lakosságot a tőzsdei befektetés jövedelmezőségéről, a háztartások részvényeladásai az elmúlt negyedévben ugyanis 18,9 milliárd forinttal meghaladták a vásárlások értékét. A lakosság kezében lévő részvénytömeg ennek ellenére - az árfolyamnyereségnek köszönhetően - 10,8 milliárd forinttal nőtt. Eközben a magas kamatokkal csábító állampapírok vásárlására 119 milliárd forintot fordított a lakosság. A részvénypiac legaktívabb szereplői továbbra is a külföldiek voltak, tulajdoni arányuk a tőzsdén jegyzett részvények esetében megközelítette a 75 százalékot. A nem rezidensek az elmúlt negyedévben is nettó vásárlók voltak, összesen 136 milliárd forinttal vettek több részvényt, mint amennyit értékesítettek. A külföldi befektetők igen elégedetten dőlhettek hátra a negyedéves záráskor, a tulajdonukban lévő részvényeken összesen 437 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett. A magas kamatoknak köszönhetően a piaci szereplők az előző időszakhoz képest jóval több pénzt fordítottak állampapír-vásárlásra, a háztartások pozíciója 119,1, a külföldi befektetőké 187,4 milliárd forinttal emelkedett. Az utóbbiaknak ráadásul ezúttal a forintárfolyam miatt sem kellett különösebben aggódniuk, ami az előző negyedévben komoly eladásokra ösztönözte őket. Az állampapírok piaci értéken számított teljes állománya összesen 4,8 százalékkal emelkedett, s az időszak végén 8196,7 milliárd forintot tett ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!