A jelek szerint inkább csak kincstári volt az optimizmus, amely idén a Berkshire Hathaway rendes éves közgyűlésén Warren Buffettből sugárzott, cégének gyorsjelentése szerint ugyanis az első negyedéves áresést egyáltalán nem használta fel részvényvásárlásra. Sőt, inkább eladott.

A Berkshire rendes éves közgyűlését a járványra való tekintettel az érdeklődők a Yahoo-n követhették ezúttal nyomon, s azon Buffett vezetőtársa, Charlie Munger nem vett részt. Buffett részéről elhangzott a jól ismert jelmondata, amely szerint semmi nem állíthatja meg az Egyesült Államokat, s felhívta a figyelmet arra, hogy az Amerika a Nagy Gazdasági Válságból, a polgárháborúból, a kubai rakétaválságból és a szeptember 11-i terrortámadásokat követő válságból is megerősödve került ki.

Úgy vélte, az amerikai csoda még létezik és életben van, s óva intette a befektetőket attól, hogy ez ellen fogadjanak.  Ugyanakkor hozzátette, hogy a bizonytalanság mindig jelen lesz a piacon, s annak, aki az amerikai gazdaságra szeretne fogadni, óvatosan kell megtennie tétjeit.

A Berkshire nemrég megjelent első negyedéves gyorsjelentése szerint közel 50 milliárd dollár veszteséget szenvedett el az első negyedévben a tőzsde árfolyamok mélyrepülésének következtében. Bár a cég eredményét elsősorban az általa birtokolt társaságok nyereségének csökkenése befolyásolta negatívan, azonban a jelentés szerint minden üzletágban ahol jelen vannak, érezni lehetett a járvány és az arra adott korlátozó intézkedések negatív hatásait. Az üzemi eredmény a negyedévben még 6 százalékkal nőtt.

A piacot meglehetősen megrázta egyébként a hír, amely szerint a Berkshire eladta az amerikai légitársaságokban meglévő részesdését. Buffett elmondása szerint áprilisban megváltak teljesen  az American Airlines, a Delta Air Lines és a Southwest United Airlines részesdésüktől is. A világ megváltozott a légitársaságok számára. Nem tudom, hogyan változott meg, s remélem ez a változás előbb utóbb korrigálódik értelmes úton. Úgy vélem, vannak olyan iparágak, s sajnos a légitársaságok ide tartoznak többek között, amelyeket különösen erősen sújtanak a korlátozó intézkedések és ezek az események nincsenek az ellenőrzésünk alatt - mondta Buffett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!