A vízkiszorításuk alapján teljesen feltöltött, egyenként 2 millió hordónyi olaj, azaz a cushingi olajhub tartalékainak egyötödét kitevő mennyiség tárolására alkalmas szupertankeren kívül két másik, üres vagy részben feltöltött szállítóhajó is a térségben tartózkodik. Így ezek feltöltésével tovább emelkedhet a rendszerből direkt távol tartott olaj mennyisége - írja a Bloomberg. Az irániak két további telitöltött hajót horgonyoztak le Málta, illetve Benin mellett. Igaz, a magasabb kéntartalmú (azaz intenzívebb finomítást igénylő) iráni olaj parkoltatása részben annak tudható be, hogy több finomítóban is most kezdődik a karbantartási szezon. S míg két éve jól jövedelmező üzletnek bizonyult az úgynevezett "contango" kihasználása (a rövid és a távolabbi határidők közötti árkülönbségre játszás), az elmúlt hónapban 20 százalékkal esett az ilyen ügyletek aránya és a különbözet sorvadásával egyre több jelenleg szupertankerekben parkoltatott olajat adhatnak el a kereskedőházak. A kőolaj határidős jegyzése az elmúlt hónapban folyamatos csökkenést mutatott, a márciusi kontraktus hordónként 72,13 dollárnál járt kedden, szemben az év eleji 80 dollár körüli szinttel. Márpedig az európai gazdaságok államháztártási hiányainak kordában tartása érdekében tett intézkedések lassíthatják a kilábalást, ami visszafoghatja az olaj iránti kereslet felfutását. Ráadásul az eurózóna gyengélkedése a dollár további erősödésével járhat, ami szintén a nyersanyagok beadását vonhatja maga után. A világ olajkitermelésének 40 százalékát adó OPEC olajminiszterei március 17-én ülnek össze ismét a kvóták meghatározására, az elmúlt tíz hónapban nyolcszor a kitermelés emelése mellett döntöttek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!