A bikapiac 2009 tavaszi indulása óta várhatóan a legalacsonyabb negyedéves növekedést tudják majd felmutatni az amerikai tőzsdei cégek - írja összefoglaló elemzésében a CNBC az Standar & Poors/Capitl IQ anyagára hivatkozva. Mindezt a tavalyi utolsó negyedévet követően, amely már önmagában  is elég gyengére sikeredett ebből a szempontból. Ez arra utal, hogy a vállalati profitok nagy talpra állása a 2008-as pénzügyi válságot követően lendületét veszítette.

Ha van valami, ami miat a piacnak aggódnia kell, azok a nyereségek - mondta Jim Paulsen, a Wells Capital Management vezető piaci stratégája. A nyereségnövekedés masszívan lassulni fog, ezt diktálják a józan ész szabályai. Szerinte az azt jelenti, hogy a tavaly októberben indult masszív részvénypiac áremelkedés sorsa bizonytalanná válhat. Aki most vesz, az abban bízik, hogy a részvények úgy fognak tovább emelkedni, hogy az nyereségoldalról nem lesz megtámogatva. Ez történt az év elején is, de kérdés, hogy tudja-e ezt folytatni a piac.

Az árfolyamokba beépültek a mostani nyereségek, s ez ügyben jó munkát végzett a tőzsde - folytatta Paulsen.  Ha a nyereségnövekedés 5 százalékosra lassulna, az nem jelentene problémát. Ha azonban a profitok esni kezdenének, akkor már lenne ok az aggodalomra - vélte a stratéga.

A tavalyi utolsó negyedéves eredményeket tekintve az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek 63 százaléka jelentett kedvezőbb számokat, mint amit az elemzők vártak. Azonban közelebbről megnézve a kép már nem ennyire tetszetős. Egyrészt már a várakozások is jelentősen mérsékeltek voltak az európai pénzügyi válság hatásai miatt, másrészt a vártnál nagyobb profittömeg jórészt két társaság, az Apple és a Caterpillar várakozásokat felülmúló nyereségének volt köszönhető.

A piaci szereplők most attól tartanak, hogy a cégek nem lesznek képesek tartani saját maguk által becsült profitjukat - mondta Todd Schoenberger, a LandColt Trading ügyvezető igazgatója. Ez akár a részvényárfolyamok szép lassú lemorzsolódásának katalizátorává is válhat az év hátralévő részében.

 

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Az S&P 500-as index cégeinek részvényenkénti eredménye mintegy 5 százalékkal nőhet az elemzői előrejelzések szerint a közelgő jelentési szezonban, s ezzel 105 dollárra bővülhet részvényenként.

Az április 10-án az Alcoa jelentésével kezdődő gyorsjelentési szezon nyertesi, legalábbis eredmények szintjén az elemzők szerint az iparvállalatok lehetnek, 10 százalékos bővüléssel. A technológiai cégektől ennél szerényebb, 4 százalékos, a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégektől 3 százalékos növekedést várnak. A leggyengébb szektor a mostani várakozások szerint a nyersanyaggyártó cégek lehetnek 14 százalékos átlagos profitcsökkenéssel, de a közszolgáltatók sem szerepelnek majd jól, itt 4 százalékos eredmény zsugorodást várnak. Nagy vesztes lehet még a telekom szektor 14 százalékos profitzuhanással - mondta Sam Stovall az S&P vezető részvénystratégája.

Összességében az S&P 500-as indexben szereplő 10 szektor közül várhatóan 6 lesz majd kénytelen eredménycsökkenéssel szembenézni, így Stovall szerint lehet hogy eljött az ideje zsebrerakni a részvénypiacon az eddigi nyereségeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!