Nem tudta a januári erősödés megtörni a magyar részvénypiac alulteljesítésének immár több mint két és fél éve tartó trendjét a DAX indexszel szemben. A BUX/DAX euróban számolt relatív erő mutató márciusban újabb mélypontot ért el, s ezzel értéke alacsonyabbra esett, mint 2009 márciusában. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a januári hossz egyáltalán nem a magyar eszközök és a magyar gazdaság trendszerű javuló megítélésének volt köszönhető, a BÉT mindössze megpróbálta követni a hosszú ideje óta tartó emelkedő trendet a vezető tőzsdéken, s behozni egy kicsit lemaradásából.

A relatív erő mutatót a technikai elemzés két termék vagy piac egymáshoz viszonyított várható teljesítményének összehasonlításában használja fontos eszközként (Relativ Strength, nem összetévesztendő az RSI mutatóval), amely a két vizsgált árfolyam egyszerű hányadosaként adódik. A mutató értékéből ugyanúgy lehet historikus grafikonokat előállítani, mint az alaptermékek árából, s az így kapott grafikonon hasonló szabályszerűségek érvényesülnek, mint ha egy részvény árfolyamát elemeznénk. Ugyanúgy léteznek benne trendek, trendfordító alakzatok, s érvényes az az összefüggés is, hogy amíg nincs trendforduló, addig a korábbi trend meglétét kell feltételezni hosszabb távon.

Kép: Napi grafikonok

A BUX index euróban számított értéke − mint már korábban többször felhívtuk rá a figyelmet − a DAX indexhez képest 2010. nyár eleje óta csökkenő trendben van. Ez azt jelenti, hogy a magyar részvényindex euróban mérve rendszerint nagyobbat esik, ha negatív a nemzetközi tőkepiaci hangulat és a vezető német index esésnek indul, viszont az emelkedő szakaszokban német társánál kevésbé intenzíven tud részt venni. A vizsgált BUX/DAX RS december közepén sokéves mélypontra süllyedt, megerősítve a csökkenő trend meglétét. Január első hetének végéig innen egy felfelé ívelés következett, azonban ez nem tudott tartós lenni, s főleg a forint gyengélkedése miatt újabb mélypont felé vette az irányt a relatív teljesítmény. Mivel a mutató grafikonján a most kialakult mélypont alacsonyabb a korábbinál, a január végi csúcs kiemelt jelentőséget kaphat az elemzés szempontjából. Ha ugyanis egy emelkedés során ezt sikeresen áttörné felfelé az RS értéke, akkor erős jelzés érkezne a trendfordulóra és további látványos felülteljesítés következhetne. Azonban ehhez most a BUX index euróban mérve mintegy 15 százalékos felülteljesítésére lenne szükség. Amíg ez nem történik meg, addig vélhetően marad a többször felvázolt kép, amely szerint az emelkedéseket a portfóliómenedzserek valószínűleg a magyar eszközök eladására használják fel.

Bár a DAX indexhez mért lemaradásunk egyre látványosabb, nem ez a helyzet, ha a régiós összehasonlítást vesszük. A BUX index MSCI Eastern Europe indexhez mért relatív teljesítménye ugyan szintén csökkent az elmúlt időszakban, azonban itt még életben van az októberben érkezett pozitív jelzés, ekkor ugyanis a BUX/MSCI Eastern Europe RS magasabb csúcsot volt képes kiépíteni. Az elmúlt hetekben az RS azt a mélypontot tesztelte, ahonnan az októberi csúcstámadás elindult. Ha sikeres lesz a teszt − azaz nem esik el a mélypont −, akkor a jövőben a magyar piac régiós társakkal való együttmozgására, esetleg felülteljesítésére lehet számítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!