A jegybankelnök szerint a frank "abszurd túlértékeltsége" miatt érezhetően lassul a svájci gazdaság növekedése és defláció fenyeget. A kockázatok olyan hatalmasra nőttek, hogy az SNB nem tétlenkedhet. "Nem nézzük ölbe tett kézzel, ha tovább erősödik a frank" - szögezte le Hildebrand. Nyomatékosan hozzátette, hogy kijelentése határozott jelzés a piacoknak és korántsem puszta szimbolikus gesztus.

A frank gyengítését célzó korábbi devizapiaci beavatkozások miatt elszenvedett veszteségek sem tántorítják el a jegybankot a tettektől. "A veszteségek ellenére készen állunk a cselekvésre" - mondta az elnök.

Az SNB tavaly 21 milliárd frankot, az idei első félévben pedig további 11 milliárdot veszített az intervenció miatt.

Az SNB arra számít, hogy a második félévben lassul a gazdasági növekedés üteme, és romolhat a munkaerőpiaci helyzet. Szélsőségesen erős deflációs hatás is keletkezik az árfolyamváltozás miatt, ugyanakkor a frank árfolyamának rögzítése az euróhoz nem megfelelő eszköz a helyzet megoldására. A jelenlegi problémák ellenére a svájci gazdaság sikeres, e sikerhez pedig nagyban hozzájárult a monetáris politika függetlensége, az árfolyam rögzítése viszont a függetlenség feladásával volna egyenlő - fejtette ki Philipp Hildebrand a Neue Zürcher Zeitung pénteki számában.

A frank az utóbbi napokban az euróval, a dollárral és egy sor egyéb devizával - így a forinttal szemben is - egyre magasabb csúcsokra erősödött. A forinttal szemben legutóbb pénteken kora hajnalban ért el történelmi rekordot; nem sokkal hajnali egy óra után 254,80 forinton jegyezték a frankot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!