A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Mindenképpen pozitív Magyarországnak, hogy a kínaiak hazai állampapírok vásárlását tervezik, hiszen ez kedvező nemzetközi hangulattal párosulva forinterősödést és hozamcsökkenést eredményezhet - vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. Ugyanakkor mivel nem lehet tudni, hogy mekkora összeget költenek itt el, a piaci reakció egyelőre elmaradt.
Komolyan lehet venni a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao kijelentését, hogy országa magyar állampapírok vásárlását tervezi − mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, hozzátéve, mindenképpen jó hírnek számít a bejelentés, hiszen a kínaiak nem spekuláns befektetők, a papírokat a kifutásig általában megtartják, így attól sem kell tartani, hogy hirtelen távoznak az országból. Ráadásul a bejelentések tőkebevonásról is szóltak, ami forinterősítő hatással lehet, ehhez azonban az is kell, hogy javuljon a nemzetközi hangulat. A jelenlegi piaci folyamatok mellett ugyanis inkább csak stabilitást adhatnak a forint árfolyamának a kínaiak, ahogyan az hétfőn is látszott. Hosszabb távon viszont a gazdaságot is élénkíthetik a bejelentett tervek, ami már egyértelmű forinterősödést és hozamcsökkenést hozhat Magyarországnak.

Több tíz milliárd forint kötvénye van már a kínaiaknak

Vizsgáljuk az együttműködés lehetőségét − mondta az Indexnek Borbély László, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese. Emlékeztetett, hogy az ÁKK vezérigazgatója és a fejlesztési miniszter már többször tárgyaltak az állampapír-vásárlás lehetőségéről Kínában, és egy kínai állami befektetési alap már eddig is vett magyar papírokat százmillió eurós nagyságrendben.

A legnagyobb gond a kínai befektetésekkel az, hogy nem transzparensek − mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Így a piaci szereplők számára nehezen követhető, hogy milyen időtávon, milyen mennyiséget vásárolnak a magyar állampapírokból. Az ugyanakkor most is látszik, hogy a magyar állampapíroknál  egyelőre tovább nő a külföldiek vásárlása, amit az okoz, hogy a külföldi befektetők 2010 vége óta folyamatosan szüntették meg az ország alulsúlyozását, és azóta veszik a magyar állampapírokat. Ezzel egyelőre kompenzálják a magánnyugdíjpénztárak eltűnésével keletkezett űrt. Gond lehet viszont, ha hirtelen megfordul a folyamat, és a külföldiek ismét kivonják a pénzüket. E téren viszont a kínaiak valóban stabilitást jelentenek, hiszen ők hosszú távra vásárolnak, külföldi befektetéseik mögött sokszor geopolitikai szándékok is meghúzódnak.

A konkrétumok nélkül nem igazán tud mit árazni a piac, és ezek hiányában nehéz mit mondani a kínai bejelentésről − mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Azt ugyan valószínűsíteni lehet, hogy nagyobb összeget költhetnek el a magyar állampapírpiac méretéhez képest, és ennek kedvező hatása lesz, egyelőre azonban a piac nem tud mit kezdeni ezzel a hírrel. Ez egyébként meg is látszott hétfőn a hozamok vegyes alakulásán, miután csak a rövidebb lejáratoknál volt hozamcsökkenés, a hosszabbaknál, ha minimális mértékben is, de inkább nőttek a hozamok.

A kínai miniszterelnök államkötvény-piaci segítségéről szóló hír, ha nem lenne a görög adósság-Odüsszeia, akkor önmagában erősítette volna a forintot − véli Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője. Azonban mivel fokozott az aggodalom a görögök helyzetével kapcsolatban, illetve nem lehet tudni, hogy a bizonyos mennyiség milyen számot és utána hány nullát takar, ezért maradt el a forint piacán a reakció. Amennyiben azonban lecsillapodnak a kedélyek, akkor 266 forintig is van esély a visszaerősödésre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!