Itt a magyarázat - ezért nem lép a hitelminősítő

A Fitch Ratings lehetségesnek tartja egyes, az eurózóna perifériájához tartozó államok hitelbesorolásának javítását, azonban középtávon inkább maradna az óvatosabb állásponton, mivel nagy még a visszaesés valószínűsége. Hosszú közleményben magyarázzák, miért nem adnak egyelőre jobb osztályzatokat, holott a kötvénypiac rallyzik.
Napi.hu, 2014. május 6. kedd, 19:13
Fotó: Reuters

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő mai közlése szerint lehetséges lehet rövidebb távon néhány, az euróövezet perifériájába tartozó állam adósságbesorolásának felminősítése abban a kedvező esetben, ha az éledező gazdasági növekedés az adósságszintek csökkenésével párosul. A Fitch azonban középtávon óvatosságra int az eurózónával kapcsolatban, véleményük szerint ugyanis sok tagállamban a gazdasági kilábalás hosszabb időszakot vehet igénybe, s eközben fennáll a veszélye a gazdaságok újbóli visszaesésének - áll a Fitch honlapján közzétett cikkben, amelyben hosszasan magyarázzák, hogy a perifériás kötvénypiac rallyja ellenére miért nincsenek a régióban nagyobb mértékű felminősítések.

A Fitch a közelmúltban már megkezdte a periféria országainál pozitív változtatásokat, mivel megítélésük szerint a válság hatásai enyhültek, s ezek az országok megkezdték helyreállítani hitelképességüket. Görögországot tavaly májusban, Spanyolországot idén áprilisban minősítették fel, s negatívról pozitívra változtatták Írország kilátásait még 2012 novemberében, Ciprusét, Olaszországét és Portugáliáét idén áprilisban, Szlovéniáét májusban, Belgiumét tavaly januárban - emeli ki a hitelminősítő.

A pozitív változtatások elsősorban az adott gazdaságokban a recesszió végének, a folyó fizetési mérlegtöbbletnek, a csökkenő költségvetési hiányoknak, a növekvő pénzügyi rugalmasságnak, az eurózónából való kilépés kisebb kockázatának, a versenyképesség javulásának volt köszönhető. Szerepet játszott benne az eurózóna bankrendszerének csökkenő kockázata és a szektor szabályozásában végrehajtott reformoknak is.

Máshogy látják a világot

A Fitch rámutat, hogy a perifériás államkötvények hozamfelára 2012 nyara óta jelentősen csökkent. A hozamkülönbség a válság során és azóta sokkal volatilisebb volt, mint a hitelminősítéseik változása, ennek oka szerintük, hogy a piac lefelé túllőtt a célon, s ezért a talpra állás során nagyobb volt az kötvények árfolyam potenciálja is. Példaként említik, hogy előfordult a 10 éves ír kötvények esetében az 1100 bázispontos hozamfelár is (a spanyoloknál, olaszoknál és szlovéneknél 550 bázispontra akadt példa), eközben egyik ország minősítését sem rontották BBB+ alá.

A Fitch szerint fontos megjegyezni, hogy hitelminősítésük által tükrözött kockázatok sokszor eltérhetnek a piaci hozamok által sugallttól. Azt, hogy a mostani hozamok a kockázati besorolásokhoz képest alacsony találhatóak, ugyanúgy jelentheti, hogy a besorolások szintje túl alacsony, mint ahogy azt, hogy a befektetők nem kapnak elegendő prémiumot a felvállalt kockázatukért - véli a hitelminősítő. Az alacsony hozamok nem csak a szimpla kockázati besorolás folyamán megfigyelt tényezőknek, de az alacsony inflációnak, a várt monetáris lazításoknak és a magas piaci likviditásnak is betudhatóak.

Nem dőlnek be a piacnak

Épp emiatt ők a fiskális megoldásokat látnák a kulcselemnek az esetleges felminősítéseknél. Szerintük ehhez a legfontosabb tényezők a csökkenő államadósságok és csökkenő költségvetési hiányok lehetnek. Ez pedig még kedvező gazdasági környezetben sem egyszerű feladat. A cél elérését segítheti a kiegyensúlyozott gazdasági fellendülés, a strukturális reformok, a csökkenő munkanélküliség, a piaci forrásokhoz való biztonságos hozzáférés, a csökkenő adósságszintek, az erősödő bankrendszer és a politikai sokkok hiányának egyvelege segítheti.

A periféria országok további felminősítése abban az esetben várható, ha ezek a kedvező körülmények találkoznak. Azonban ha a növekedés lassú marad, s az adósságszintek stagnálnak vagy ismét növekedésnek indulnak, akkor a leminősítések sem zárhatók ki - figyelmeztetnek az elemzésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.07 13:16

@Abbe: váltsd le őket és te légy a HÁTTÉRHATALOM!!!


..én nem tudom ,de ne háborodjon fel a Világ ,ha véletlen egy felhőkarcolóban landol 1-2 Boing ...,vagy az oroszok nem akarnak 150 eurós rabszolgák lenni ukrajnában ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.05.07 12:08

@jobbajobb: "
..egy a lényeg ,így magasabb a kamat -a kifosztás ...,és ezek az intézetek benne vannak a háttérhatalmi -Világ-kifosztó sruktúrában ."

Már említették neked, hogy váltsd le őket és te légy a HÁTTÉRHATALOM!!!
Aztán majd meglátjuk veled mire megyünk:))))
Egyenlőre a nagy befektetők hallgatnak rájuk, és nem hisznek Eltolcsy testvér 7%-os tündérmeséjében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.07 11:32

. Hosszú közleményben magyarázzák, miért nem adnak egyelőre jobb osztályzatokat, holott a kötvénypiac rallyzik. ..


..egy a lényeg ,így magasabb a kamat -a kifosztás ...,és ezek az intézetek benne vannak a háttérhatalmi -Világ-kifosztó sruktúrában ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.05.07 08:23

"Itt a magyarázat - ezért nem lép a hitelminősítő"

Mossák magukról a mocskot, magyarázkodnak rossz minősítéseik miatt.
A válság előtt sokakat felül-, most meg alulminősítettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html