A május 9 és 10 között végzett körkérdésre a válaszadók 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az amerikai tízéves államkötvények hozama emelkedik majd, 43 százalékuk pedig emellett az S&P 500 index esését és a dollár index emelkedését várja a QE2 utáni időszakban. A Bloomberg 1263 piaci szereplőt - köztük elemzőket, befektetőket, üzletkötőket - negyedéves globális felmérésében. A januári felmérésben még csak 27 százalék gondolta úgy, hogy a Fed kötvényvásárlási programja hatására csökken a munkanélküliség és növekszik a gazdaság - most ez a szám 35 százalékra emelkedett. A QE2 megítélése azonban ellentmondásos: a válaszadók harmada szerint a kötvényvásárlások szerepet játszottak az infláció felpörgésében, negyedük szerint pedig nem pörgették fel elégséges mértékben a gazdaságot.

A részvénypiacok közelmúltbeli emelkedése a mennyiségi könnyítés közvetlen hatása volt - vélekedett a felmérés egyik résztvevője Joseph Russo, a New York-i RAIT Securities ügyvezetője. Ha ezeket a pénzeket kivonják a rendszerből az világszerte alacsonyabb részvényárakhoz és a kockázatkerülés erősödéséhez vezet - mondta.
A kötvénypiaccal kapcsolatos kérdésre a válaszadók 17 százaléka válaszolt úgy, hogy hozamesést vár a QE" után, 26 százaléka pedig nem számít érdemi elmozdulásra.
Az S&P 500 emelkedését 17 százalékuk prognosztizálta, 37 százalékuk pedig nem számít arra, hogy a könnyítés vége jelentős hatást gyakorolna a részvényindexre.

A 43 százaléknyi dollárerősödést váróval szemben 26-26 százalék nyilatkozta azt, hogy gyengülhet, illetve szinten maradhat az amerikai deviza árfolyama a fontosabb devizákkal szemben.

A Fed 600 milliárdos kötvényvásárlási programjának novemberi elfogadása óta a 10 éves államkötvény hozama 2,57-ről 3,23 százalékra emelkedett. Az S&P 500 értéke 13 százalékkal nőtt, a dollár pedig 1,7 százalékot gyengült a hat devizából álló kosárral szemben.

A válaszadók 64 százaléka kedvezően ítéli meg Bernanke tevékenységét, 31 százalék pedig elégedetlen vele - az arány nagyjából megfelel a januári felmérésben tapasztaltnak. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter kedveltsége viszont 44 százalékra esett a januári 52-ről, vagyis többségbe kerültek a tevékenységével elégedetlenek: sarányuk 46 százalékra emelkedett a korábbi 39-ről.
A válságkezelésben Bernankét tartják a legjobbnak: míg ő 42 százalékot kapott Trichet csak 20, a Bank of England kormányzója, Mervyn King 18, a japán BoJ feje, Masaaki Shirakawa pedig csak 9 százalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!