Tíz éve nem látott mélypontra süllyedt idén az elsődleges részvénykibocsátások során eladott részvények értéke az Egyesült Államokban ahhoz képest, mint amennyit a kibocsátók bejelentéseik alapján terveztek - mutat rá elemzésében a Bloomberg. A New York Stock Exchange-en és a Nasdaq-on idén eddig összesen 19,1 milliárd dollár értékben sikerült részvényeket eladni elsődleges tőzsdei kibocsátás (IPO) keretében, miközben a bejelentések szerint még 48,9 milliárdnyi részvény vár eladásra az idén ilyen akciók keretében. Ez arányaiban a legnagyobb különbség 1999 óta.


Az idén IPO-t tervező társaságok több mint fele még nem hajtotta végre a remélt értékesítést, miközben az eddigi kibocsátások 61 százalékán eddig veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni a vevők, a részvények árfolyama a kibocsátási ár alatt tartózkodik. Ráadásul az eddig végrehajtott kibocsátások mintegy 68 százalékában kevesebb részvényt sikerült eladni a tervezettnél.


A kilátási statisztikákat még jobban rontja, hogy a piac 2008-as összeomlása miatt számos kockázati tőketársaság van még beragadva korábbi befektetéseibe, amelyekhez kilépési útnak korábban a tőzsdei kibocsátást remélték, így még hosszú ideig jelentős mennyiségű kínálat lehet a csőben - írja az elemzés.


A nehéz helyzet még egy jó ideig fennmaradhat - véli Christopher Turner a 30 milliárd dollárnyi tőke felett diszponáló New York-i Warburg Pincus LLC tőkepiaci igazgatója. Hatalmas kínálat ragadt benn a rendszerben, s az eddigi veszteségek miatt a befektetők gyanakvással tekintenek minden újabb kibocsátás során meghatározott eladási ársávra, s csak hatalmas diszkont mellett hajlandóak vásárolni.


Ráadásul azoknak, akik még idén kellene végrehajtaniuk a kibocsátást jó lenne igyekezni - mutat rá az elemzés - ugyanis a General Motors novemberre tervezett IPO-ja, amelynek keretében az autóipari óriás visszatérne a tőzsdére, hatalmas mennyiségű tőkét vonhat ki a piacról. A GM 16 milliárd dollárosra tervezett tranzakciója - amely korábbi értesülések szerint lehet, hogy kisebb lesz - a legnagyobb az Egyesült Államokban a Visa 2008 márciusában végrehajtott 19,7 milliárdos kibocsátása óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!