Nem késő még beszállni az ezüstkereskedésbe a világ legjobban teljesítő tőzsdén jegyzett alapjának szakértője szerint. Annak ellenére, hogy az már 46 százalékkal drágult - írja a Bloomberg.

A fő okok, amiért a befektetők őrült módon elkezdtek nemesfémeket vásárolni az idei első félévben, az alacsony kamatok, melyek nem fognak egyhamar elmúlni - mondta a hírügynökségnek Andrew Chain, a PureFunds ügyvezető igazgatója. Az általuk kezelt, ezüstbánya részvények árfolyamát követő tőzsdén jegyzett alap (ETF) az idei legjobbak között volt, eddig 272 százalékkal emelkedett árfolyama az év eleje óta.

A nemesfémek vonzereje egyre nagyobb, ahogy egyre több jegybank nyomja világszerte a negatív tartományba a kamatokat. A pénzügyi hírügynökség adatai szerint a negatív kamatot kínáló kötvények állománya globálisan átlépte a nyolcezer milliárd dollárt.

Chanin szerint ez alapvetően változtatta meg a befektetési környezetet világszerte, s megmagyarázza a nemesfémek iránti keresletet is. Ha az államkötvények egyre nagyobb hányada csak negatív hozamot ígér, mindjárt vonzóbbá válik egy olyan befektetés, amelynek hozama nulla - mondta. Ebben a helyzetben egyre több és több befektető fog a nemesfémek iránt érdeklődni.

Az ezüst drágulása mögött azonban nem csak az alacsony kamatkörnyezet áll. Abban, hogy a végső menedéknek tekintett aranynál is jobban tudott drágulni, szerepet játszottak az előrejelzések is, amelyek szerint az ezüst kitermelése idén 2011 óta első ízben csökkenhet, miközben a globális kereslet már negyedik éve emelkedik.

A nemesfémekkel foglalkozó CPM Group elemzői szerint a globális ezüstkitermelés idén 2,4 százalékkal, 784,8 unciára csökkenhet. Eközben az ékszeripar, az elektronikai ipar és a napelemgyártók által támasztott kereslet 1,6 százalékkal emelkedhet, 889,7 unciára - írja a Bloomberg. A kínálat másik forrása, az újrahasznosított ezüst mennyisége 1 százalékkal, 203 millió unciára csökkenhet a cég júniusi becslései szerint.

Az ezüst árfolyama több, mint négy évnyi lejtmenetet követően tért magához idén. Árfolyama ezalatt a 2011-ben elért, 50 dollár közeli csúcsáról tavaly decemberig 14 dollár alá csökkent, jelenleg valamivel 20 dollár felett áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!