Itt a titkos befutó, amin még nagyot lehet keresni

Az aranynál is nagyobbat emelkedett az első félévben az ezüst árfolyama, van olyan szakértő, aki szerint még nem késő beszállni az őrületbe.
Napi.hu, 2016. augusztus 14. vasárnap, 09:09
Fotó: Reuters

Nem késő még beszállni az ezüstkereskedésbe a világ legjobban teljesítő tőzsdén jegyzett alapjának szakértője szerint. Annak ellenére, hogy az már 46 százalékkal drágult - írja a Bloomberg.

A fő okok, amiért a befektetők őrült módon elkezdtek nemesfémeket vásárolni az idei első félévben, az alacsony kamatok, melyek nem fognak egyhamar elmúlni - mondta a hírügynökségnek Andrew Chain, a PureFunds ügyvezető igazgatója. Az általuk kezelt, ezüstbánya részvények árfolyamát követő tőzsdén jegyzett alap (ETF) az idei legjobbak között volt, eddig 272 százalékkal emelkedett árfolyama az év eleje óta.

A nemesfémek vonzereje egyre nagyobb, ahogy egyre több jegybank nyomja világszerte a negatív tartományba a kamatokat. A pénzügyi hírügynökség adatai szerint a negatív kamatot kínáló kötvények állománya globálisan átlépte a nyolcezer milliárd dollárt.

Chanin szerint ez alapvetően változtatta meg a befektetési környezetet világszerte, s megmagyarázza a nemesfémek iránti keresletet is. Ha az államkötvények egyre nagyobb hányada csak negatív hozamot ígér, mindjárt vonzóbbá válik egy olyan befektetés, amelynek hozama nulla - mondta. Ebben a helyzetben egyre több és több befektető fog a nemesfémek iránt érdeklődni.

Az ezüst drágulása mögött azonban nem csak az alacsony kamatkörnyezet áll. Abban, hogy a végső menedéknek tekintett aranynál is jobban tudott drágulni, szerepet játszottak az előrejelzések is, amelyek szerint az ezüst kitermelése idén 2011 óta első ízben csökkenhet, miközben a globális kereslet már negyedik éve emelkedik.

A nemesfémekkel foglalkozó CPM Group elemzői szerint a globális ezüstkitermelés idén 2,4 százalékkal, 784,8 unciára csökkenhet. Eközben az ékszeripar, az elektronikai ipar és a napelemgyártók által támasztott kereslet 1,6 százalékkal emelkedhet, 889,7 unciára - írja a Bloomberg. A kínálat másik forrása, az újrahasznosított ezüst mennyisége 1 százalékkal, 203 millió unciára csökkenhet a cég júniusi becslései szerint.

Az ezüst árfolyama több, mint négy évnyi lejtmenetet követően tért magához idén. Árfolyama ezalatt a 2011-ben elért, 50 dollár közeli csúcsáról tavaly decemberig 14 dollár alá csökkent, jelenleg valamivel 20 dollár felett áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK