Az arany rekord szintre, unciánként 1200 dollár fölé emeledett a tengerentúli kereskedésen a gyengülő dollár, az emelkedő kormányzati adósság és az Irán nukleáris programja miatt kialakult aggodalmak következtében. Az arany februári határidős ára 18,20 dollárral, azaz 1,5 százalékkal emelkedett unciánként 1200,50 dollárra a tengerentúli Comex árupiaci kereskedésen. Az arany spot ára 15,40 dollárral, azaz 1,3 százalékkal nőtt unciánkénti 1195 dollárra Londonban - cikkez a Bloomberg.

Az amerikai dollár index, amely a zöldhasú értékét mutatja hat valutához képest, immár a második egymást követő napon csökken. Az arany jegyzése 35 százalékkal kúszott fel idén, nagyobb mértékben, mint az MSCI World Index és ezzel a legnagyobb éves növekedést produkálta 1979 óta.

Az elemzők szerint a befektetők várhatóan tovább veszik az aranyat, mivel a dollár további gyengülése várható.

Nő a kőolaj ára is

A kőolaj immár a második napja napja emelkedik, miután kiderült, hogy a kínai feldolgozóipar a leggyorsabb ütemben nőtt az elmúlt öt évben, felkeltve a reményeket, hogy a világ második legnagyobb olajfelhasználója fenn tudja tartani az üzemanyag-felhasználás mértékét.

A kőolaj januári határidős ára 66 centtel, azaz 0,9 százalékkal emelkedett 77,94 dollárra hordónként a tengerentúli elektronikus kereskedésen.

A kőolaj jegyzésének növekedését a gyengülő dollár is segíti. Kínában a beszerzési menedzser index (PMI) a szezonálisan kiigazított érték szerint 55,7 pontra kúszott föl a korábbi 55,4-ről. A kormányzati PMI változatlan maradt, ezzel 18 hónapos csúcsot ért el, ami segíti a fellendülést a világ harmadik legnagyobb gazdaságában.

Kínában az olaj iránti keresletnek 5 százalékkal kellene emelkednie idén, és 4 százalékkal jövőre - vélik elemzők, hozzáfűzve: míg a növekedés üteme kissé lelassul ebebn az évben, még mindig bővülés lesz tapasztalható a legfontosabb régiók egyikében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!