A 2008. év végén kezdődő és 2009-et jellemző nehéz gazdasági környezet és pénzügyi krízis után, már láthatóak a lassú javulás első jelei - áll a Mol Nyrt. hétfőn kiadott közleményében.

A cég enyhén emelkedő olajárakat vár a következő évekre, ami 2012-re eléri a hordónként 90 dolláros szintet. A Mol a gazdaság fellendülésével javuló gázolaj crack spreadet és gyengülő benzin crack spreadet prognosztizál (140 USD/t illetve 60 USD/t 2012-ben) és a dollárral szemben enyhén erősödő forintot.

A Mol-csoport elsődleges célja a következő évekre, hogy megőrizze pénzügyi stabilitását, javítsa a hatékonyságát és maximalizálja a meglévő portfóliójának értékét.

A fenti makrogazdasági feltételezések mellett a csoport 2012-ben 4,1 milliárd dollár EBITDA-t kíván elérni meglévő eszközportfólióján. Ez optimistább a 3,5 milliárd dollár körüli piaci várakozásoknál - a Mol a kitermelés és az olajárak terén lehet derűlátóbb, mint az elemzők.

A cég beruházási programját teljes mértékben a csoport működési cash flow-jából szándékozik finanszírozni a 2010-12-es időszakban. A Mol-csoport 6,2 milliárd dollárt tervez a normál működéshez szükséges beruházásokra elkölteni 2010-12 során.

A közlemény szerint a cég folyamatosan vizsgálja a makrokörnyezet változását és kész további növekedési projekteket indítani a cashflow-termelés függvényében.

A Mol publikálta a kutatási és termelési összefoglalóját is, amely szerint a csoport számára a legfontosabb feladat az elkövetkező évekre a meglévő upstream portfólió értékmaximalizálása. Az elsődleges fókusz a magas megtérülést és gyors cashflow-termelést hozó termelésbeállítási projekteken van Közép-Kelet-Európában, Szíriában, Pakisztánban, Kurdisztánban és Oroszországban annak érdekében, hogy emelkedjen a termelés és az üzlet jelentős mértékben járuljon hozzá a csoportszintű EBITDA-hoz.

Emellett fontos feladat a Mol hatékonyságának kiterjesztése az egész csoportra, illetve a kutatás további bővítése a készletek növelése érdekében.

A Mol-csoport SPE irányelvek szerinti, egyelőre előzetes adatnak tekintendő 2P készletbecslése 2009. december 31-re 662 millió boe.

A downstream üzlet tekintetében a csoport fő célja, hogy 2012-re Európa prémium finomítói csoportjává váljon. A csoport elkötelezett amellett, hogy az újonnan konszolidált eszközöket a Mol szintjére emelje a termékminőséget és a termékszerkezetet javító beruházások révén. A cég emellett az öt finomító és két petrolkémiai üzem együttes optimalizációjára koncentrál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!