Nem járt túl jól az, aki az elmúlt két alkalommal a Fed fontos megnyilvánulásától várta a hatalmas részvénypiaci áremelkedés folytatódását. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet utoljára szeptember végén tartott kamatdöntő ülést, s akkor változatlanul hagyta a történelmi mélységben tartózkodó alapkamatot - a 0,25 százalékos rátán várhatóan ma sem fog változtatni. A piaci reakció legutóbb először eufórikus volt a döntést követően, azonban alig néhány percig tartott az optimizmus, a folyamatok megfordultak és hatalmas napon belüli esés kerekedett az amerikai részvénypiacokon.

(A függőleges piros vonal a kamatdöntés bejelentésének pillanatát jelöli)



Kattintson a képre a nagyításhoz! (Forrás: Bloomberg)

Nem jártak jobban a vásárlók október 21-én sem, a mostani kamatdöntő ülést előkészítő jelentés, a Bézs Könyv nyilvánosságra hozatalát követően sem. Az előzőekben leírtakhoz hasonlóan az első reakcióként fellépő öröm helyét átvették a pánikszerű eladások, s az egy hónappal korábbihoz mérhető napon belül esés lett a végeredmény.



Kattintson a képre a nagyításhoz! (Forrás: Bloomberg)

A Fed megnyilvánulásait követő piaci reakciók mindkét esetben rövid távú emelkedő trendet is esésbe fordítottak a részvénypiacokon.



Kattintson a képre a nagyításhoz! (Forrás: Bloomberg)

Az előzetes beszámolók szerint a piaci szereplők nem is a kamat mértékével, hanem a döntéshez fűzött kommentárral lesznek elfoglalva. Várhatóan arra keresik majd a választ, hogy a Fed mikor kezdi el kiszívni a pénzügyi rendszerből azt az elképesztő mennyiségű pluszlikviditást, amellyel a válság kirobbanása óta elárasztotta a bankokat és a gazdaságot.
 
A tőzsde szempontjából azonban nem a hír, hanem az arra adott reakció a legfontosabb. Így aki részvényvásárláson töri a fejét, nem árt, ha megnézi, mit is csinálnak a nagy amerikai tőzsdék a döntés nyilvánosságra hozatalát követően, hiszen ez néhány hetes távlatban meghatározhatja a piac irányát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!