Az MNB-elnök szavait tolmácsoló hírügynökségi beszámolók alapján egyelőre nem tiszta a kép a piaci szereplők számára, s ez a forint "csapkodó" jegyzésében is tükröződik: az euró 245 forintig drágult, de délután negyed kettő tájban már ennél alacsonyabban, 244,20/40-en állt. Járai Zsigmond továbbra is úgy látja, elérhető a 2010-es euróbevezetés, ám a jegybankelnök csak amiatt optimista, mert ez a dátum még messzebb van - derül ki a beszámolókból. Az egy veszprémi konferencián felszólaló MNB-elnök úgy vélte, a gyors kamatvágások nyomán összedőlne a forint árfolyama és meglódulna az infláció. Ha a jelenlegi helyzettel ellentétben nem a magas kamat vonzaná a forint piacára a befektetőket, hanem például az alacsony adó, vagy a stabil államháztartás, növekvő versenyképesség, ha nem kellene magas kamattal arra ösztönözni őket, hogy az államháztartás rendkívül magas deficitjét finanszírozzák, sokkal jobb helyzet lenne - fogalmazott Járai Zsigmond. Járai szerint a jelenlegi monetáris feltételek mellett elérhető az inflációs cél, nincs szükség erősebb forintra vagy alacsonyabb kamatokra. A jegybankelnök ugyanakkor hozzátette: lehetséges, hogy idén kamatcsökkentést hajt végre az MNB. Magyarországnak nincs szüksége magasabb kamatra annál, mint amekkorát a befektetők elfogadnak, s nincs szüksége arra sem, hogy az inflációs cél eléréséhez a forint az árfolyamsáv erős széle közelében legyen - derült ki Járai szavaiból. Az MNB vezetője közölte, a kamatvárakozások nem irreálisak, s elképzelhető egy hétfői csökkentés illetve az, hogy év végéig egyszámjegyű lesz az irányadó ráta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!