A vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatsorra fellélegeztek a piacok: az euró erősödött a dollárhoz és a svájci frankhoz, a forint pedig az euróhoz viszonyítva. Az amerikai gazdasággal kapcsolatos recessziós félelmek enyhülésével a csütörtöki 4-5 százalékos mínusz után emelkedésbe váltottak a New York-i részvényindexek - bár ez a kereskedés elején csak átmenetinek látszott - és javult a helyzet Nyugat-Európában és a BÉT-en is.

Az EUR/CHF 1,0840-ről 1,09-re kúszott fel, a CHF/HUF 250,40-re süllyedt, az EUR/HUF 275 közeléből 273,05-re ereszkedett - tájékoztatott Földi Balázs, a Commerzbank üzletkötője. Délután négy óra előtt az EUR/USD 1,4197-nél, az EUR/USD 192,25-nél járt, de a nap folyamán így is alulteljesítő volt a régiós devizákhoz képest a forint.

A szakember a következő napokban is jelentős volatilitásra számít, de az alacsony árazásnak köszönhetően egy-két héten belül megjelenhetnek a kevésbé kockázatkerülő beszállók is. Kérdés ugyanakkor, hogy miközben a vállalati számok jók, a kormányzati megszorítások hogyan hatnak majd vissza a reálgazdaságra, a fogyasztók viselkedésére.

Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője úgy vélte, most pozícióikat rendezgetik a piaci szereplők, és a délutáni erősödést követően elképzelhető, hogy hétfőn újra gyengülés jön.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!