Az FTSE-100 0,6, a DAX 0,5, a CAC-40 0,3 százalékos nyereségben zárta a szerdai kereskedést, a Stoxx Europe 600 indexe 0,6 százalékot erősödött. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 2,1, a madridi IBEX-35 1,5, az athéni ASE 0,5 százalékos pluszban zárt.

Az európai optimizmus részben annak volt köszönhető, hogy a piacok az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől valamilyen gazdaságélénkítő intézkedés - leginkább az úgynevezett Operation Twist névre keresztelt értékpapír-csereprogram vagy egy újabb mennyiségi könnyítés (QE3) beindításának - bejelentését remélték. Ehhez képest a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) közleményéből az derült ki, hogy a Fed a hitelezési költségek leszorítása érdekében az év végéig meghosszabbítja az Operation Twist programját, amelynek keretében 267 milliárd dollár értékben vásárol hosszú lejáratú értékpapírokat.

Európában a remélt bejelentés miatt a bankok húzták az indexeket. Londonban a HSBC Holdings 0,9, a Lloyds Bankig Group 1 százalékot emelkedett, Madridban a Bankia 4, a Banco Popular Español 5,1, a BBVA 3,4 százalékkal ugrott, Párizsban a Credit Agricole 3,7, és a Société Générale 2,9 százalékkal drágult.

Londonban a banszektor mellett a bányaipari papírok is jól teljesítettek, köztük a Rio Tinto például 1,4 százalékkal drágult. Itt az emelkedésnek adott még egy löketet a Bank of England jegyzőkönyvének publikálása is, amiből kiderült, hogy a monetáris tanács több tagja hajlik a 325 milliárd fontos (511 milliárd dollár) eszközvásárlási programjának kibővítésére is a romló piaci kondíciók ellensúlyozására.

Frankfurtban a DAX növekedéséhez az RWE 3,4, az E.ON 2,3 százalékos emelkedéssel járult hozzá, miután a Nomura felminősítette a cégpapírokat.

Emellett jó hír volt, hogy Görögországban végre megalakult a kormánykoalíció. Mindezek következtében enyhült a nyomás a spanyol és olasz kötvényeken is, így csökkenhettek a hozamok. A tízéves papírok Spanyolországban 27 bázisponttal 6,70 százalékra mérséklődtek az elmúlt napokban látott 7 százalék feletti szintekről, míg az olasz 10 éves hozamok 14 bázisponttal 5,76 százalékra estek.

A vállalatok közül kiemelhető még a Hennes & Mauritz 4,8 százalékos emelkedése, miután a vállalat nyeresége meghaladta az előrejelzéseket.

Az FOMC közleményét követően a tengerentúli indexek bezuhantak: a Dow 74, az S&P-500 10, a Nasdaq 14 pontot esett. Innen azonban gyorsan kilőttek az mutatók és rövid idő alatt már a Dow 0,3, az S&P-500 0,2, a Nasdaq 0,4 százalékos nyereségben jártak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!