Március végére az FHB sikeresen lezárta az Allianz Bank integrálásának első fázisát, az ezzel kapcsolatos feladatok azonban még áthúzódnak a következő két negyedévre. Az első negyedévében megkezdődött az állami hitel törlesztése is, amelynek eredményeképpen 2010 végéhez képest 5,3 százalékkal csökkent a mérlegfőösszeg.
Az átlagos nettó kamatmarzs a 2010. március 31-i 3,53 százalékról az elmúlt egy év alatt 62 bázisponttal 2,91 százalékra csökkent.
A Bankcsoport költséghatékonysági mutatója 71,0 százalékra ugrott, ez az arány 2010. azonos időszakában 43,3 százalék volt. A költség-bevétel arány növekedését elsősorban a hitelintézeti különadó, az Allianz Bank integrációjának költségei és a csökkenő kamatmarzs okozta. A különadó nélküli mutató értéke 61,8 volt.
A nagyarányú költségnövekedés hatására a konszolidált adózott eredmény 169 millió forintot tett ki, a banki különadóval korrigálva az előző év azonos időszaki eredménynél 21,6 százalékkal alacsonyabb.

A lakossági hitelkereslet 2010-ben rendkívül mérsékelt volt, a kínálati oldalt pedig a kedvezőtlen szabályozói és piaci változások gyengítettek. Az FHB jelentéséből kiderül, hogy 2011 első három hónapja alapján a háztartások hitelkereslete továbbra is gyenge, a piaci várakozásoktól is jelentősen elmarad. A hitelpiaccal együtt a lakáspiac és a lakásépítés is mélyponton van.

2011 első negyedévben a lakossági jelzáloghitelek állománya az FHB-nál (6393 milliárd forint) a 2010. december 31-i állományhoz képest 6,7 százalékkal csökkent, az árfolyam korrigált állományváltozás -0,5 százalékot tett ki. A forint hitelek állománya kis mértékben bővült (+1,2 százalék, +21 milliárd forint), a devizahitelek állománya pedig csökkent (árfolyamkorrigáltan -1,1 százalék, -54 milliárd forint). Az elmúlt 12 hónap változását vizsgálva a lakossági jelzáloghitel-állomány 4,2 százalékkal emelkedett, árfolyamváltozással korrigáltan azonban 2,9 százalékkal (188 milliárd forinttal) csökkent. A forint hitelállomány az elmúlt egy évben 10,7 százalékkal, 166 milliárd forinttal emelkedett, miközben a devizahitelek állománya árfolyamkorrigáltan 354 milliárd forinttal, 7,0 százalékkal esett vissza.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!