Az OMV osztrák energiaipari társaság egyszeri tételektől és az árváltozás hatásától megtisztított üzemi eredménye 9 százalékkal, 800 millió euróra nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte szerdán a társaság. Ez 4 százalékkal meghaladta az elemzők várakozását. A tavalyi utolsó negyedévben 737 millió euró volt ez a profit. A tisztított nettó eredmény ugyanakkor 39 millió euró lett, ami 20 százalékkal jobb a várakozásoknál. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 1,39 euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,24 euróról és a tavaly negyedik negyedévi 65 centről. A jó eredmény főként a magas olajárnak, a hideg közép-európai tél miatt megnövekedett fogyasztásnak, és a líbiai kitermelés növekedésének köszönhető. A líbiai kitermelés a polgárháború előttihez képest 85 százalékos szintre állt  vissza. A finomítói árrések továbbra is nyomás alatt voltak, és ez az OMV várakozása szerint az év hátralévő részében is így lesz a várhatóan magas olajár miatt. Ugyanakkor az első negyedévhez képest javulhat azért az árrés.

Az elemzők várakozásait egyébként a kitermelésen elért 767 millió eurós profit mellett a gáz és energia szegmens 99 millió eurós profitja is pozitívan meglepte. Ugyanakkor a finomításon és kereskedelmen még mindig 30 millió euró volt a veszteség.

Az adó- és kamatfizetés előtti eredmény (EBIT) 912 millió euró volt az év első három hónapjában, 12 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!