A 2011 szeptemberében az euróval szemben 1,20-as szinten bevezetett árfolyamküszöb Svájc monetáris politikájának központi, elválaszthatatlan része - derült ki Jean-Pierre Danthine, a svájci nemzeti bank (SNB) alelnökének szavaiból, aki szerint ez a belátható jövőben így is marad. A jegybankár egy montreali konferencián azt is jelezte, arra számít, hogy a svájci frank erős marad, ám az év végére - 2011 harmadik negyedéve óta először - növekedésbe válthat az infláció.

Az, hogy egy SNB-illetékes újra kiállt az árfolyamküszöb mellett, különösen annak fényében tekinthető kedvező hírnek a hazai svájcifrank-hitelesek szempontjából, hogy a globális hangulatromlás miatt gyengülésnek indult forint a frank jegyzését is drágítja - így legalább nincs még egy váratlan negatív faktor. Kedden 244 forint felett tetőzött az árfolyam azzal párhuzamosan, hogy az euró 301 forint felett is megfordult, az EUR/CHF pedig hajszállal 1,23 alá került.

Legutóbb májusban érkezett a montrealinál erősebb jelzés az SNB-től, ami azt eredményezte, hogy a frank kétéves mélypontra került az euróval szemben, a keresztárfolyam megközelítette az 1,26-os szintet. Akkor Thomas Jordan jegybankelnök Frankfurtban azt hangsúlyozta, a döntéshozók semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy a túl erős devizát megfékezzék. A jegybankár akkor konkrétan megemlítette a közel két éve meghúzott 1,20-as árfolyamhatár felemelését és a negatív kamat lehetőségét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!