A Microsoft értékesítési árbevétele a 2015-ös negyedik negyedévben, a vállalat pénzügyi évének második negyedévében tíz százalékkal, 23,8 milliárd dollárra, nettó nyeresége pedig 15 százalékkal, 5 milliárd dollárra csökkent. Az eredmény ennek ellenére is felülmúlta az elemzői várakozásokat, az egy részvényre jutó nyereség 78 cent lett, a FactSet által elemzők körében végzett felmérés viszont átlagosan 71 centes várakozást mutatott.

A Microsoft részvénye a csütörtöki amerikai tőzsdei zárás után a tőzsdén kívüli forgalomban hét százalékkal erősödött. A Microsoft legnagyobb forgalmú üzletága, az operációs rendszerek, készülékek és játékok forgalma 4,6 százalékkal, 12,66 milliárd dollárra, az Office programcsomaggal foglalkozó üzletág forgalma 1,9 százalékkal, 6,69 milliárd dollárra csökkent.

A Microsoft készülékek vegyes piaci sikert arattak az elmúlt negyedévben. A Surface táblagépek értékesítése az új modell bemutatásának köszönhetően 29 százalékkal nőtt, az okostelefonok forgalma viszont felére csökkent.

Az okostelefon üzletágban a Microsoft egyébként is kíméletlenül visszavágta növekedési ambícióit. Tavaly 7800, többségében a Nokia átvételével a céghez került alkalmazott elbocsátását jelentette be.

A Microsoft tavaly nyáron mutatta be Windows 10 operációs rendszerét, ami az előző verziókkal ellentétben nem hozta magával a személyi számítógépek piaci forgalmának a növekedését. Elemzők szerint azért, mert a Microsoft most lehetővé tette a korábbi Windows verziók ingyenes frissítését. Az új operációs rendszer azóta már több mint 200 millió személyi számítógépen fut világszerte.

A felhő-megoldások üzletág forgalma 5 százalékkal, 6,34 milliárd dollárra emelkedett az elmúlt negyedévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!