A projekt részeként 22 vízfelszín alatti kutat fúrnak - amelyből 14 termelő, 8 vízvisszasajtoló kút - a Catcher, a Varadero és a Burgman mezőkön. A kutak a bérelt felszíni termelő-tároló egységbe lesznek bekötve, a megtermelt kőolajat tankerekbe töltik, míg a földgázt a Shell-Esso gázszállítórendszeren (SEGAL) keresztül szállítja majd el a Mol. A projekt fő szerződéseinek aláírása megtörtént, így a projekt megvalósítási fázisba lépett. Az olajtermelés megindítása 2017 közepén várható.

A közlemény szerint a Cathcer terület - amely az Északi-tenger központi részén helyezkedik el - teljes termelése 96 millió olajegyenérték lehet majd, a csúcstermelés pedig napi 50 000 hordó olaj-egyenértéket érhet el. A projekt operátora 50 százalékos részesedéssel a Premier Oil, míg 30 százalékot a Cairn Energy, 20 százalékot pedig a Mol tulajdonol.

Alexander Dodds, a Mol-csoport kutatás-termelés ügyvezető igazgatója szerint a mezőfejlesztési terv elfogadása komoly mérföldkő a Mol északi-tengeri stratégiájában, amely nagy mértékben hozzájárul majd régiós növekedésükhöz. A régió egyre nagyobb jelentőséggel bír a Mol számára, az Egyesült Királyság kormánya által tengeri olaj és gázkutatási licenszekre kiírt, 28. tenderre ajánlatot is benyújtott a Mol, és reméli, hogy pályázata pozitív elbírálás alá esik - emelte ki az ügyvezető igazgató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!