A cariprazine hatásosságát és biztonságosságát I típusú bipoláris depresszióban szenvedő betegek esetében most már három törzskönyvi célú fázis III vizsgálat igazolja a Richter Gedeon Nyrt.és az Allergan közlése szerint.

A cégek 2017 decemberében tették közzé a cariprazine-nal végzett törzskönyvezés alapjául szolgáló második vizsgálat pozitív előzetes eredményeit bipoláris I depresszióban. Abban a vizsgálatban a cariprazine mind a 1,5 mg-os, mind a 3 mg-os dózisban szignifikáns javulást mutatott a placebohoz képest.

A cariprazine hatásossága bipoláris I depresszióban három pozitív törzskönyvezési célú klinikai vizsgálatban igazolódott. Az Allergan 2018 második félévében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) benyújtani tervezett kiegészítő törzskönyvi kéreleméhez fel kívánja használni mindhárom törzskönyvezési célú fázis III vizsgálat adatait.

A cariprazine jelenleg az Egyesült Államokban VRAYLAR márkanéven van törzskönyvezve a skizofrénia kezelésére felnőtt betegeknél, valamint az I típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére felnőtt betegeknél.

A Vraylar egy napi egyszer, szájon át szedhető atípusos antipszichotikum, melyet a Richter Gedeon Nyrt. kutatói fedezték fel, majd fejlesztése az Allergan-nal közösen 
történt. Az Allergan rendelkezik az Egyesült Államokra és Kanadára vonatkozó forgalmazási 
jogokkal. Az elmúlt több mint egy évtizedben a két vállalat betegek ezreit bevonva világszerte
 húsznál is több klinikai vizsgálatot végzett, hogy értékelje a cariprazine hatékonyságát és
biztonságosságát azon betegek körében, akiket a mentális betegségek széles skálájának 
bármelyike érint.

Képünk forrása: MTVA/MTI

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!