Javult a helyzet a Masterplastnál a második negyedévben a cég nyolc százalékkal, összesítve az első félévben öt százalékkal növelte árbevételét a tegnap közzétett gyorsjelentés szerint.

A társaság 893 ezer eurós adózott eredménye a megemelkedett pénzügyi költségek miatt ugyan valamelyest rosszabb lett mint a tavalyi év második negyedéves 978 ezer eurója, de mivel az első negyedév sokkal jobb lett mint a tavalyi, féléves szinten már jelentős javulás látszik. A menedzsment az üzleti környezet további javulásával számol, így elérhetőnek látja a 6,5 százalék feletti EBITDA cél elérését 2015-ben, ami a tavalyinál kedvezőbb pénzügyi és adózás utáni eredménnyel is párosulhat.

A vállalat árbevétele a második negyedévben a korábbinál nagyobb dinamikával, 8 százalékkal 22,8 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 21,1 millió euróról. A társaság EBITDA-ja a második negyedévében 1,7 millió euró volt a bázis időszak 1,5 millió eurós értékével szemben, ami mintegy 11 százalékos eredményjavulásnak felel meg. Az üzleti tevékenység eredménye 14 százalékkal nőtt 1,4 millió euróra, a pénzügyi veszteség viszont 529 ezer ezer euróra emelkedett a tavalyi második negyedéves időszakban az előző év hasonló időszakának 218 ezer eurójáról.

A  társaság fő piaca továbbra is Magyarország. Az árbevétel 11 százalékos növekedésével itt a cégnek nem lehet oka panaszra (6,2 millió euró), de míg a piacain általában szintén növekedés volt megfigyelhető, az ukrán, a szlovák és az egyéb kategóriába eső piacokon csökkenés következett be.

A menedzsment a piaci folyamatok alapján optimista. A társaság az egyes építőipari piacokon tapasztalt élénkülés és a több országban is bevezetett kormányzati építés- és szigetelésösztönző programok (magyar, ukrán, szlovák) hatására az iparági környezet további javulásával számol az elkövetkező negyedévekben a gyorsjelentés szerint. Emiatt a korábbinál kedvezőbb üzleti és eredmény kilátásokkal számol - Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója 2015-ben elérhetőnek tartja a 7 százalékot közelítő, míg megfelelő növekedés mellett 2016-ban a 8 százalékos EBITDA mutatót is - és megfelelő körülmények esetén az osztalékfizetés lehetőségét sem zárja ki.

(A szerző rendelkezik Masterplast-részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!