Jó napot zárt Európa

A fő nyugat-európai indexek nyereségben zártak kedden, a legjobban teljesítők voltak a bankok. Az optimizmust a német alkotmánybíróság reggeli közleménye, valamint a Fed QE3-mal kapcsolatos csütörtöki döntését övező spekulációk fűtötték.
NAPI, 2012. szeptember 11. kedd, 18:47
Fotó: Napi.hu

Az FTSE-100 épphogy a tegnapi zárószintje alá csúszott, a DAX és a CAC-40 viszont nyereségben maradt, előbbi 1,3, utóbbi 0,9 százalékos pluszban zárt. A Stoxx Europe 600 indexe 0,3 százalékkal erősödött a tegnapi szinthez képest. A periféria indexei is jól teljesítettek. Az olasz FTSE MIB 0,8, az IBEX-35 0,9 százalékos nyereséget ért el.

A befektetői optimizmust segítette, hogy kedd délelőtt a német alkotmánybíróság közölte: nem halasztja el a szerdára tervezett döntést az eurózóna állandó válságkezelő alapja (ESM) és a fiskális paktum alkotmányossága ügyében annak ellenére sem, hogy friss beadvány érkezett a hatósághoz. Emellett a Fed amerikai gazdaságát ösztönző mennyiségi könnyítésről szóló spekulációk is hozzájárultak a pozitív hangulathoz - erről csütörtökön dönt az FOMC.

A rallyzó bankszektorban a Deutsche Bank teljesített a legjobban 1,4 százalékos emelkedéssel, miután a pénzintézet bejelentette, a részvényesektől nem kér további pénzt tőkeemeléshez, a profitabilitását elbocsátásokkal és kifizetési gyakorlatának felülvizsgálatával javítja. Emellett a Banco Santander 1,8, a BNP Paribas 2,2, a Barclays 2,8 százalékkal emelkedett.

Az IGG Holdings részvényei 6,5 százalékkal drágultak, mután az első negyedéves eladási eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult. A Burberry Group papírjai viszont rekord mértékben 21 százalékkal zuhantak, miután a cég kijelentette, hogy az éves eredménye az elemzői várakozások alsó határa körül alakul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK