A kisbefektetők fokozódó érdeklődésére utal, hogy a januári 5 ezer darabos szintről novemberre 13 ezer fölé emelkedett a havonta a BÉT-en megforduló certifikátok száma, azok napi átlagos forgalma pedig mára elérte a 200 millió forintot.

A növekmény leginkább a kisbefektetőknek köszönhető, az intézményi befektetők költségkímélés okán minden bizonnyal saját maguk szerzik be a certifikátok hátterét képező eszközöket.

A certifikátok havi négymilliárd forintos forgalmukkal jelenleg a tőzsdei összforgalom mintegy egy százalékát adják, ám tekintve, hogy a többi értékpapír forgalma közel sem növekszik ilyen dinamikusan, súlyuk a jövőben minden bizonnyal növekedni fog.

A legnépszerűbb konstrukciók továbbra is a tőkeáttétellel kínált, úgynevezett turbó certifikátok, a hagyományos, tőkeáttétel nélküli termékekből alig-alig fordul meg pár darab a piacon. A mögöttes eszközt tekintve viszont még mindig az olajra és a frankfurti tőzsdeindexre vonatkozó konstrukciók a legnépszerűbbek. A Dax index esésére naponta átlagosan 53 millió forinttal fogadtak a befektetők novemberben, míg emelkedésére 30 milliónyit tettek. Hasonló mennyiség forgott az olaj certifikátokból is.

Érdekes módon az elmúlt hónapokban tapasztalható aranyláz sem tette sokkal vonzóbbá a nemesfém-certifikátokat, azokból továbbra is mindössze napi pár milliónyi cserél gazdát. Pedig a nemesfémárak robbanásszerű emelkedésének köszönhetően 127,7 százalékos drágulásával a frissen bevezetett ezüst turbó certifikát volt a pesti tőzsde legnagyobb hasznot hozó befektetése novemberben, miközben az arany-long árfolyama 83 százalékkal nőtt.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!