A Napi Gazdaság cikke

Van, aki szerint jó lenne, ha meghiúsulna a Mol felvásárlása - ezt az állítást most kivételesen nem a Mol menedzsmentje tette, hanem az UniCredit egyik friss elemzése. A befektetési bank szakértője az OMV AG-t elemezve jutott erre a megállapításra, kijelentve, hogy az OMV részvényárfolyamának kifejezetten jót tenne, ha lemondana a Mol felvásárlásáról. Az elemző - aki az OMV részvényét egyébként vételre ajánlja - azt állítja, hogy a felvásárlás nem fog sikerülni, hiába hiszi ezt az OMV menedzsmentje. Ha pedig mégis sikerülne, az nem értéket teremtene, hanem rombolna.

Az elemző ugyanakkor az OMV saját organikus teljesítményére kifejezetten jó várakozásokkal tekint, amit a meglepetést okozó harmadik negyedéves gyorsjelentés is alátámaszt. Az OMV a legvonzóbb olajcég a régióban, mivel - szemben a romló kilátásokkal rendelkező finomításban és kereskedelemben erős Mollal - nagyon magas a kitettsége a kutatás-termelésben. Az OMV gyorsjelentése ezt alá is támasztja, hiszen a cég üzleti eredményének mintegy 80 százalékát a kitermelésből szerzi. A mostani kőolajáraknak így az OMV a legnagyobb haszonélvezője a régióban, és ennek kihasználásában a Molba való beragadás csak gátolja. Mivel az OMV egyik legnagyobb terhének számító Petrom lassan stabilizálódik, a vegyipar pedig kiválóan teljesít (csakúgy, mint a Molnál), az OMV részvényárfolyamának a Molból való kiszállás adhatná a legnagyobb lökést az elemzés szerint.

Ez gyakorlatilag homlokegyenest ellentmond az OMV szándéknyilatkozatát követő Mol-elemzések (legutóbb a Lehman Brothers adott ki ilyet) mondanivalójának, melyek túlnyomórészt az ajánlat elfogadását támogatják és az egyesülést értékteremtőnek látják, de - ami talán ennél is fontosabb - vonzónak találták az OMV által ajánlott 32 ezer forintos árat.

A Mol-részvény elmúlt hetekben tapasztalt árfolyamesésének fényében bekövetkezhet az a kicsit talán furcsa fejlemény, hogy - egy időre legalábbis - az eseményeket mind az OMV, mind a Mol szempontjából vizsgáló elemzőknek igazuk lesz. A 24 000 forintos Mol-kurzus lassan ugyanúgy nyomaszthatja az OMV menedzsmentjét, mint a Mol vezetőit. A meglévő 20 százalékos Mol-pakett értéke folyamatosan kopik, minden ezerforintos esés 85 millió eurós mínuszt jelent. Ez a teljes 20,2 százalékos Mol-csomag 17-18 ezer forint körülire becsült bekerülési árához képest ugyan még mindig nagy nyereséget takar, az OMV 8,6 százalékos csomagjának megvásárlásakor elért árcsúcsokhoz és a Mol 30 ezer forinton történt sajátrészvény-vásárlásaihoz képest viszont már tetemes - a harmadik negyedéves rekordszintű, 489 millió eurós nettó profittal nagyságrendileg megegyező - veszteség. Ráadásul ez még bőven növekedhet is.

A 32 ezer forintos vételi ajánlat ugyanakkor egyre gálánsabbnak tűnik - amennyire a Mol-részvényesek számára egyre vonzóbb lehet, annyira aggaszthatja az OMV-részvényeseket. Persze a Mol-menedzsment számára ugyancsak kellemetlen lehet a tőzsdei áresés, hiszen a mostani ár fényében éppen a korábbi sajátrészvény-vásárlások tűnhetnek nagyon drágának, illetve a Mol-részvényesek részéről még a korábbinál is nagyobb lehet rajtuk a nyomás arra, hogy fogadják el a 32 ezer forintos ajánlatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!