Jöhet a megszorítás, de a forint erősödhet

A gázellátásban és a paksi projekt megvalósulásában sem vár egyelőre fennakadást az Equilor. A 85 százalék feletti államadósság viszont 80,9 százalékra csökkenhet a cég által várt év végi 300 forint alatti euróárfolyammal számolva. Októberben költségvetési kiigazítás jöhet.
Napi.hu, 2014. szeptember 16. kedd, 11:05
Fotó: Napi.hu

Magyarország jelentősen kitett az ukrán orosz konfliktus hatásainak, az Euilor egyelőre mégsem vár fennakadást a gázellátásban és paksi beruházás megvalósulásában sem, legalábbis a legutóbbi szankciós lépések alapján - hangzott el a társaság ma tartott sajtóreggelijén. A konfliktus 1 százalékponttal lassíthatja a magyar gazdasági növekedést a várt 3,2 százalékhoz képest szerintük.

Magyarország gáztárolóinak töltöttségi szintje 56 százalékon áll, ami nem tűnik soknak, de jóval több, mint a tavaly ilyenkori 38 százalék, ezért az Equilor szakértője nem számít fennakadásra a gázellátásban Magyarországon. A paksi projekt bár csúszhat, de jelentős fennakadást ez a helyzet nem okoz, tekintve hogy a szankciók az atomenergiát egyelőre nem érintik. A szankciók terén leginkább az orosz vállalatok érzik a a hatásokat, noha bizonyos személyek szintén érzékenyen érintettek, a gázipar, az űrtechnológia és az atomenergia egyelőre kimaradt, az már nagyon súlyos hatással járna.

A magyar blue chipek között a Magyar Telekom az egyedüli, amely nem érintett az ukrán-orosz konfliktusban, ez részben magyarázza az elmúlt év 30 százalékos részvényárfolyam-emelkedését. Az OTP ukrán leánya ugyanakkor 610 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkezik, aminek 60 százaléka döntően dolláralapú. Az orosz leány 874 milliárdos hitelállománnyal rendelkezik, így a bank már jelentősen kitett a konfliktus alakulásának. Az OTP Ukrajnát tekintve az Equilor szerint mintegy 287 milliárd forint lehetne a legrosszabb forgatókönyv esetén a bank vesztesége, ami ezer forintot jelent részvényenként. Az orosz leány 700 forintos részvényenkénti veszteséget okozhatna, ha minden rosszul alakulna.

A Richternek a devizák leértékelődése okoz jelentős veszteséget, egy százalék rubelleértékelődés körülbelül 550 millió forint profitcsökkenést okoz. Veszélyt jelenthet még a Richter 2001-ben 18 millió dollárból indított orosz gyártókapacitásának esetleges államosítása is. A Mol ugyanakkor jobban áll, csoportszintű kitermelésének csak mintegy 7 százalékát adja az orosz piac, ez EBITDA szinten csak 3-4 százalékot jelent. Ez annak köszönhető, hogy az olajcég időben kiszállt több orosz projektből, ígyviszonylag jól úszhatja meg a krizist, igaz az orosz olajszállítások leállítása jelentős többletköltséget okozhatna, erről azonban egyelőre szó sem esik.

A világra kitekintve általánosak a világban a dollárerősödési várakozások, ezzel az Equilor lakossági üzletágigazgatója, Szántó András is egyetért. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, ha bármi változás látszana az USA közeledő kamatemelésében, vagy az európai lazítási folyamaton, akkor a meglévő hatalmas dollárerősödésre játszó pozíciók miatt omlásszerű változások is lehetnek. A Fed várható lépései kapcsán az Equilor nem vár azonnali piaci összeomlást annak ellenére, hogy az amerikai kamatemelés általában együttjár a feltörekvő piaci eszközök árának esésével. Az első kamatemelést 2015 közepére várják.

A magyar makrokilátások terén fontos negatívum, hogy az idei évre a konvergenciaprogramban tervezett 79,1 százalékos szint helyett júniusban 85,1 százalék volt az államadósság. Az év végére az Equilor által várt forinterősödéssel (bár hosszabb távon gyengülést jósolnak) és egyéb hatásokkal ez csökkenhet 80-81 százalékra, de ennél jobb szám nem várható. A következő évre viszont már újra 83,5 százalékot vár az Equilor. Egy forint gyengülés egyébként most durván 0,1 százalékos adósságemelkedést jelent. A költségvetés hiánya 3 százalék lehet, de októberben már további kiigazítás várható.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.09.18 22:55

@tever kneif: BÉRTOLLNOK seggnyaló!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Idézet::"A Forint árfolyama most 20:28 EUR 311:69"" SENKIHÁZIKÁM a 2002 április 30-i árfolyam 244,07 Ft volt a 2010 áprilisi 278,48. a jelenlegi 311:69. A valuta havi értékvesztése 2002-2010 között 0.255 Ft míg 2010-2014 szept között 0,627 ft azaz 2,46 sorosa. TE fizetett senkiházi látod "MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT""
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.18 21:13

@tever kneif:

brutálisan hülye kell legyen az, aki a forint hanyatlásának, gyengülésének TREND-jét http://kepfeltoltes.hu/140918/trend_www.kepfeltoltes.hu_.png nem tudja értelmezni...

sajnos ez is jól mutatja a szekta szavazóbázisának értelmi színvonalát... az ilyenekkel érdemben még vitázni se lehet... hülyék ahhoz is, hogy felfogják a környezetüket...

a TREND egyértelmű! a szektás csürhe gazdaságpolitikájának egyenes következménye!

a grafikon végén, az a kis lekonyulás, na az az "erősödés"... az átmeneti "erősödés"... hány ilyen volt már a szekta ámokfutása alatt??? és lám csak sikerült rekordgyenge forintot összehozniuk...

az elértéktelenedő forint meg a magyar családok elértéktelenedő jövedelmét jelenti!!!! igen, drágább a benzin a kutakon annál, mintha 265 Ft lenne az euró.... sokkal drágább!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.18 20:39

Kitörhet ketrecéből a forint?
2014. szeptember 18. 16:54
Informacio: portfolio.hu

Ha 311,5 alá kerülnének a jegyzések, azzal kitörne a forint a korábbi sávjából és további erősödés is jöhetne. Ennek egyébként az egyik hajtóereje az lehet, hogy talán a piac egyes szereplői mégis várnak valamit a holnapi S&P felülvizsgálattól - noha a konszenzus szerint nem fognak minket felminősíteni.


- Az igazán nagy lökést persze az S&P holnapi felminősítése adhatná, de erre a többség nem számít.

Velemeny:

ITT AZ IDEJE a felminösitesnek.

Mikor ha nem most ?

- Minden tenyezö ez mellett szol !

- tovabb erösödhet a FORINT

A Forint arfolyama most 20: 28 EUR 311.69
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.09.17 12:13

@rigolya:
ha ha szerinted hülyeséget írok, akkor válaszul te hazudsz. értem. mindenesetre érdekes szemlélet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.09.17 12:03

@rw2: "Mintha nem azt írtam volna hogy az egyfordulós jobb lenne, csak szándékos ferdítéssel lehet ezt kihozni."

Aki ilyen h.lyeséget ír, mint maga, számítson az ilyen ferdítésekre...

Emlékeztetőül... ezt a h.lyeséget ferdítette:
"@Tibi27:
Még valami, ha szerinted a 2 fordulós jobb, akkor nem lenne-e jó a végtelen fordulós, hogy a választók a 4 év minden napján ki tudják nyilvánítani az akaratukat? Természetesen valami normális net alapú megoldással, nem mindennap urnához járulással."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html