Teljesítette a penzumot az OTP, a nettó eredmény jóval a várakozások felett alakult, így az éves eredményterv sem került egyelőre veszélybe. Aggasztó lehet azonban, hogy ezt több olyan faktor is segítette, amely nem feltétlenül tűnik fenntarthatónak - vélik a Cashline elemzői a bank pénteki gyorsjelentését követően.

A nettó kamatbevételek a második negyedévben szűkültek az első negyedévhez képest, amelyet nem kompenzált a díj- és jutalékbevételek, valamint egyéb bevételek emelkedése.

A nettó kamatmarzs csoportszinten 5,77 százalékra csökkent 6,58 százalékról, amely egybevág a Cashline korábbi várakozás nak, mivel az első negyedévben a bank minden többletterhet áthárított ügyfeleire, amelyet nem véltek fenntarthatónak. A jelenség egyébként nem csak a hazai egységeket érintette, hanem több külföldi leányt is.

Érdekes, hogy az orosz és ukrán egységeknél növekedni tudott ez az érték, amely részben annak köszönhető, hogy a tervezettnél kevesebb hitelszerződést ütemeztek át. Ez rövid távon pozitív az eredményesség szempontjából, de a későbbiekben duplán üthet vissza.

A bolgár DSK számait a negyedéves bázison duplázódó céltartalékképzés húzta le. Ezzel összhangban a céltartalékképzés csoportszinten negyedéves bázison 22 százalékkal nőtt, éves bázison majdnem megnégyszereződött.

A problémás hitelek aránya csoportszinten 5,7 százalékról 7,4 százalékra emelkedett. A Cashline elemzői szerint a mostani árfolyamszinteken a kezdeti lelkesedést egy profitrealizálás követheti.

A gyorsjelentést követő kommentárjában a Concorde elemzője Vágó Attila azt emeli ki, hogy összességében a várakozásaiknak megfelelően alakult a második negyedéves gyorsjelentés, amelyben a hitelek romlásának az üteme is megfelelt a várakozásaiknak.

A Concorde elemzője szerint a rossz hitelek aránya 2009 utolsó negyedévében fog tetőzni. Mindezek alapján a jelenlegi szinteken nem tartják olcsónak a részvényt, amelynek a reális értékét továbbra is 4301 forintra tartják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!