A magyar tőzsdén lévő részvények értéke jelentősen csökkent novemberben az árak esése miatt. Novemberben az új kormányzati hírek keltette negatív hangulatban a magyar tőzsdén jegyzett részvények értéke 4776 milliárd forintról 4542 milliárd forintra esett vissza − derül ki a jegybank adataiból. Az átértékelődés miatt a legtöbbet a külföldiek veszítettek ezen, akiknek a tulajdonában lévő részvények 150 milliárd forinttal csökkent. Ezen felül a külföldiek nettó eladók is voltak a részvénypiacon, mivel az állományuk az adásvételeik következtében is csökkent 8 milliárd forinttal. Ez utóbbi is azt mutatja azonban, hogy a külföldiek aktivitása a magyar tőzsdén nagyon alacsony volt az elmúlt évben.

A magyar háztartások ugyanakkor vásárlásra használták fel a részvények áresését. Mivel a magyar "háziasszonyok" közel 7 milliárd forint értékben vettek novemberben részvényeket ezzel majdnem teljes egészében felszívták azt a mennyiséget amit a külföldiek eladtak. Az átértékelődés miatt azonban 22,5 milliárd forinttal csökkent a magyar magánszemélyek részvényeinek az értéke, így összességében minimális csökkenést volt kénytelen elkönyvelni a szektor. Ennek ellenére, ha valaki ebben a hónapban vett részvényt és még nem adott túl rajtuk, jó eséllyel szép hozamot tehet zsebre az elmúlt hónapok után.

Az év első tizenegy hónapját nézve is csökkent a részvények értéke 4822 milliárd forintról 4542 milliárd forintra. Ráadásul a lakosság részesedése is visszaesett, hiszen az év első hónapjában még a teljes mennyiség 7,6 százalékét birtokolták, míg novemberben már a vásárlások ellenére is csak 7 százalék volt a részesedésük.

A kormányzat viszont az előző hónapokkal ellentétben leállt a részvények eladásával novemberben, ami így utólag szintén jó választás volt. Így is a tulajdonában lévő részvények állománya 42,6 milliárd forinttal 730 milliárd forintra csökkent egy hónap alatt. A teljes mennyiségből a kormányzat részesedése viszont nagyjából ugyanott, 16 százalékon állt, ami főleg annak köszönhető, hogy az eladások mellett újabb csomagok vándoroltak át a nyugdíjpénztáraktól.

Szintén jó hír a kormányzat háza tájáról, hogy megállt novemberben a költségvetés állampapírokban meglévő adósságának a növekedése. Az állam diszkontkincstárjegyekben és állampapírokban lévő adóssága 17,44 ezer milliárd forintról 17,39 ezer milliárd forintra csökkent. A visszaesés elsősorban a devizás kötvényeknél mutatkozott meg, ezeknél ugyanis a forint erősödése miatt is csökkent az állomány értéke, illetve nettó eladó volt az állam ezekben a papírokban. A devizás kötvények értéke így 5,6 ezer milliárd forintról 5,3 ezer milliárd forintra csökkent novemberben.

A forint kötvényeknél ezzel szemben tovább emelkedett az állomány elsősorban a rövidebb lejáratú diszkontkincstárjegyeknél. Az éven túli lejáratú állampapírok értéke 9096 milliárd forint volt október végén, ami egy hónap alatt 9144 milliárd forintra emelkedett. Az éven belül lejáró diszkontkincstárjegyeknél 2712,2 milliárd forintról 2946,6 milliárd forintra emelkedett az állomány, főként új kibocsátásoknak köszönhetően. Ezzel tovább folytatódott az a gyakorlat, hogy az alacsonyabb kamatozású lejáratok felé tolták el a kibocsátásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!