A kormány ugyan azzal vádolta meg áprilisban a Goldman Sachs Group Inc.-t, hogy bedőlésre ítélt jelzálogpiaci hátterű értékpapírokat értékesített ügyfeleinek - a cég megalapozatlannak minősítette a vádat -, ám az első félévben a Goldman szervezte a legjövedelmezőbb első tőzsdei kibocsátásokat. A Bloomberg idézi két pénzügyes egyetemi professzor tanulmányát, amelyből kiderül: 2010 első felében mindössze átlag 1,4 százalékos diszkonttal forogtak a Goldman szervezésében tőzsdére került vállalati részvények, miközben azok a cégek, amelyek nem a 141 éves bankházat választották IPO-jukhoz, 14 százalékos veszteséget könyveltek el. A kibocsátás első napján átlag 9,6 százalékos árfolyamugrásnak örülhettek a Goldman ügyfeleinek részvényeit vásárló befektetők, miközben a piaci átlag 3,6 százalék volt. Ebben az összevetésben a Morgan Stanley áll a második helyen 7,5 százalékkal. A Goldman szervezésében végrehajtott 11 kibocsátás több mint felét árazták az összes első féléves IPO átlagára felett, és az öt legnagyobb emelkedést produkáló cégből négyet a Goldman vitt a tőzsdére. Igaz ugyanakkor az is, hogy az első tőzsdén töltött hónapban a Morgan Stanley szárnyai alatt bevezetett cégek teljesítettek a legjobban, átlag 7,8 százalékos árfolyam-emelkedést értve el. Ez utóbbi összehasonlításban nem teljesítettek túl jól a Goldman cégei: a szervezésében lebonyolított IPO-kat követő egy hónapban átlag 2,5 százalékkal értéktelenedtek el részvényeik - derült ki a Bloomberg adatgyűjtéséből. A Tesla Motors autógyártó például kilenc nap alatt majdnem teljesen elvesztette 41 százalékos első napi nyereségét. A sikeres félév persze jól hozott a Goldmannak is: a bank összesen 580 millió dollár díjazást zsebelt be hat hónap alatt annak ellenére, hogy a felügyelet áprilisban megbüntette az említett ügyben. Az első kibocsátásokat szervező pénzintézetek egyébként 6,4 százalékos részesedést kérnek az IPO-k nyomán elért jövedelemből, ami több mint tízszerese az egyesüléseken, felvásárlásokon és vállalati kötvénykibocsátásokon elért részesedésüknek.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!