A döntés kellemes meglepetés volt, mert a találkozó közeledtével a befektetők egyre kevesebb reményt fűztek ahhoz, hogy lényeges határozatok születnek. A megállapodás pezsgést hozott, az értéktőzsdéken felszöktek az árfolyamok, a pénzpiacon estek az adósságválság által leginkább sújtott országok állampapírjainak hozamai.

A 10 éves lejáratú spanyol államkötvény hozama pénteken délelőtt 0,5 százalékponttal 6,43 százalékra esett, a felár 473 bázispontra csökkent a hasonló lejáratú német papír, a Bund hozama fölött. A 10 éves futamidejű olasz kötvény hozama 38 bázisponttal 5,82 százalékra, a felár pedig 416 bázispontra csökkent.

A befektetők mindamellett óvatosak, és ahogy a részletek napvilágra kerülnek, várhatóan egyre óvatosabbak lesznek. A Barclays bank elemzése szerint a csúcs "nem változtatta meg a játék képét". A spanyol bankok például csak akkor juthatnak tőkéhez, ha már megalakult az euróövezet egységes bankfelügyelete, ami csak az év vége felé várható. Pénteki értesülések arra utalnak, hogy már meg is kezdődött a határozatok felvizezése. Például kiderült: Spanyolországra korlátozódik az a döntés, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmustól (ESM) felvett hitelek nem élveznek elsőbbséget, "senioritást". Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközről (EFSF) egyáltalán nem esik szók - írja a Barclays elemzése. Ez azért fontos, mert az EFSF a saját hitelezési szabályai szerint nem előre sorolt ("senior") hitelező, az ESM viszont igen. Vagyis ha a spanyolok az ESM-től kapnak hitelt, akkor baj esetén a magánhitelezőknek esetleg már nem jutott volna semmi. Ezért történt, hogy az uniós spanyol banktámogatás június eleji elvi bejelentése eddig inkább ártott a spanyol állampapírok piaci tekintélyének, semmint használt volna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!