A 3 éves (2016/D) kötvényaukción az ÁKK 20 milliárd forintnyi keretet hirdetett meg értékesítésre és az 58,6 milliárd forintnyi vételi ajánlat (illetve az alacsony hozamelvárások láttán) 30 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A közel háromszoros lefedettség mellett csupán 5,19 százalékos és 5,2 százalékos hozamszint mellett fogadott el ajánlatokat az adósságkezelő, így az átlaghozam 5,2 százalékos lett. Ez 4 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi 3 éves másodpiaci referenciahozamnál és 11 bázisponttal marad el a két héttel ezelőtti legutóbbi kibocsátás átlaghozamától. Amint a bevezetőben jeleztük: ilyen alacsony 3 éves aukciós átlaghozamra az ÁKK oldalán 2000 óta elérhető adatsorban nem volt még példa.

Az 5 éves (2018/A) kötvényből 15 milliárd forintnyit hirdetett meg értékesítésre az adósságkezelő és a 32,8 milliárd forintnyi vételi ajánlatból 15 milliárd forintnyit fogadott el. A bő kétszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 5,59 és 5,65 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 5,63 százalékos lett. Ez 2 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi 5 éves másodpiaci referenciahozamnál és 3 bázisponttal marad el a két héttel ezelőtti legutóbbi kibocsátás átlaghozamától. A mai aukciós átlaghozam 2005 szeptembere óta a legalacsonyabbnak számít, de ha korábbra visszanézünk, akkor sem igazán találunk ennél alacsonyabb aukciós átlaghozamot az 5 éves futamidő esetén.

A 1 0éves kötvényből (2023/A) a 10 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre 28,4 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók és ezt (valamint a hozamajánlatokat látva) az ÁKK 14 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. A közel háromszoros lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 6,27 és 6,35 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 6,3 százalékos lett. Ez megegyezik a tegnapi másodpiaci 10 éves referenciahozammal, de 14 bázisponttal elmarad az egy hónappal ezelőtti legutóbbi hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamától. Bár a mai aukciós átlaghozam 30 bázisponttal magasabb az idei első ilyen futamidejű kibocsátásnál, de a 2000 óta rendelkezésre álló idősorban mindössze két alkalmat találtunk (2005 szeptembere, 2003 májusa), amikor a jelenleginél alacsonyabb átlagos hozamszint mellett (rendre 5,44 és 5,95 százalék) tudott eladni 10 éves papírt az adósságkezelő.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!