Jól sült el a kormány terve - Jövőre is bízik a lakosságban az államkincstár

Az ideinél kevésbé élénk tempóban, de 2013-ban is tovább nőhet a lakosság állampapír-állománya − mondta a Napi Gazdaságnak Borbély László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A devizaadósság átlagos futamideje is nőhet.
Gerőcs Tamás, 2012. december 24. hétfő, 09:07
Fotó: Napi.hu

− A webkincstár fejlesztésével megbízott miniszteri biztos hatásköre megszűnt, hogyan érinti ez a program további folytatását, és mekkora marketingkerettel gazdálkodik az ÁKK a jövő évi állampapír-forgalmazás élénkítésére?
− A miniszteri biztos hatásköre azért szűnt meg, mert a kincstár elnöke lett, és feladatai közé került, hogy a webkincstár felhasználhatóságát egyszerűsítse. Az ÁKK az előirányzat szerint jövőre 1,5 milliárd forintos médiakerettel gazdálkodhat, amit valószínűleg fel is fog használni, hiszen például jóváhagyásra vár egy új, lakosságnak szóló termék bevezetése.

− Hogyan alakult az idén az államadósság átlagos kamatrátája, és mi várható jövőre?
− Devizaadósság esetében az átlagos kamatára most 4,5 százalék, a forintadósságé pedig 6,8 százalék, a súlyozott átlaguk így 5,8 százalékra jön ki. Jelenleg egy csökkenő kamattrendben vagyunk, de arra nézve csak becslést lehet mondani, hogy a teljes állomány kamatrátájában ez mikor jelenik meg. Az ÁKK kidolgozott egy optimális portfóliómodellt, amelyben a rövid távú kilengések kiszűrésével próbált erre becslést adni. Annyit mondhatunk, hogy a kamatcsökkenés elcsúsztatva meg fog jelenni. Hüvelykujjszabályként érdemes megjegyezni, hogy a forintadósság esetében az ÁKK-nak van egy durációs célja, ami 2,5, plusz-mínusz fél év. Most 2,6 év az átlagos duráció, vagyis körülbelül ilyen időtávon jelentkezik a kamatszint változása az átlagos rátán, ha a mostani trend nem változik.

− Az idén jelentősen nőtt a lakosság kezében lévő forintkötvény-állomány. Hol zárjuk az évet, és mekkora növekedésre számítanak jövőre?
− Év végére több mint 1200 milliárd forinton lehet a lakossági állomány, amely idén olyan 450 milliárd forinttal nőtt. Ezt a célt is hirdettük meg tavaly év végén, hogy növelni kell a háztartások kezében lévő forintkötvény-állományt. Jövőre viszont már kettős célunk van, egyfelől az állomány további növelése, amely azért valószínűleg szerényebb ütemű lesz. Illetve a futamidőn próbálunk meg javítani, mert azt muszáj látni, hogy a lakosság kezében lévő forintkötvények nagyobbik részének éven belüli a lejárata. Ennek a célnak a keretében egyfelől a lejáró kötvények megújítását is célozzuk, illetve hogy a kifizetett kamatot is visszaforgassák, lehetőleg hosszabb futamidőn. Reálisan azzal számolunk, hogy az állomány 2013-ban olyan 250 milliárd forinttal nőhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tiszapart, 2013.01.02 16:26

A lakosság által vásárolt állampapír persze lakossági forrást köt le. De a kamatot nem a külföldi tulajdonos teszi zsebre, hanem a magyar, akinek ebből mondjuk egy év után már jövedelme van. Ez már élénkítheti a gazdaságot, igaz, nem azonnal. Vagyis jobban csökken a külső eladósodás, és valamit nő a belső. Az állampapírt meg mindenképpen el kell adni, hogy a lejáró adósságokat meg tudjuk újítani. A hazai bankrendszer mostanában dolgozza le azokat a veszteségeket, amelyeket a devizalufi eldurranása okozott. Egyébként a lakossági fogyasztást is leginkább ez vitte padlóra, a hiteltörlesztésbek, a részletek fizetésének elsőbbsége van. Ameddig a bankok nem érik el a konzervatív betéthitel arányt,addig egyébként sem fognak hitelezni, legfeljebb annak, akinek nincs szüksége rá.
Az államkincstárban még mindig jobban lehet bízni, mint a bankokban, gondolom. 2-3 éven belül még az USA dollár is erősen gyengülhet. El is követnek ennek érdekében az amerikai atyafiak mindent, ami a dollártulajdonosoknak már most csengőfrászt okoz. Meg azoknak a bankoknak is, amelyek jól bevásároltak ebből a dvevizából, és ez sem fogja a hitelezés növekedését elősegíteni. Vagyis a forintot most jobb befektetésnek érzem és a megtakarítás egy részét mindenképpen állampapírba kell tenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.12.26 20:33

@ingyen: hát....Azt én sem tudom, hogy egy kialakuló pániknál,hol fognak sorban állni a kisbefektetők, mint anno a bankok előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2012.12.26 20:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.12.26 19:50

Azért ez is rendesen beakaszt a bank rendszernek,hogy a lakossági megtakarítások kezdenek államkötvénybe átszivárogni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2012.12.26 18:13

És a lakosság bízik az államkincstárban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html